1. Home
  2. Reguli de igiena pe care sa le respecti cand ai un nou-nascut in casa
Reguli de igiena pe care sa le respecti cand ai un nou-nascut in casa

Reguli de igiena pe care sa le respecti cand ai un nou-nascut in casa

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 566 Views
  • 0 Comments

Pentru ca nou-nascutii nu au imunitatea noastra si capacitatea de a lupta impotriva infectiilor, este foarte important sa nu intre in contact cu agenti patogeni, mai ales in primele saptamani de viata. De aceea, trebuie sa respecte reguli stricte de igiena toti cei care intra in contact cu sugarul, fie ca locuiesc in aceeasi casa, fie ca vin in vizita. 

  1. Cel mai important este ca toata lumea sa se spele bine pe maini cu apa si sapun atunci cand atinge copilul. Este un gest simplu, a carui importanta nu este pe deplin constientizata. Este cu atat mai important sa-ti speli bine mainile in urmatoarele situatii:
  • Cand intri in contact cu un bebelus prematur;
  • In prima saptamana a copilului, cand bontul ombilical nu este vindecat;
  • Cand ai o raceala sau o gripa;
  • Dupa ce ai venit de afara;
  • Dupa ce ai schimbat scutecul bebelusului sau l-ai spalat in zona intima;
  • Dupa ce ai folosit toaleta.

Evident, cei care vin in vizita pentru a vedea bebelusul trebuie sa spele pe maini imediat ce intra in casa. Le poti pune la dispozitie si un dezinfectant, ca masura suplimentara de precautie, insa acesta nu inlocuieste spalatul pe maini cu apa si sapun.  Pe strada, in magazin, in mijloacele de transport in comun, nu lasa pe nimeni sa atinga nou-nascutul cu mainile murdare. 

2. Evita locurile aglomerate, pe cat posibil. Pentru un nou-nascut, chiar si o banala raceala este o boala grava, iar aceasta se transmite pe calea aerului. Cu cat sunt mai multi oameni in jur, cu atat creste riscul ca bebelusul sa ia o viroza respiratorie. Si nu doar bebelusul trebuie protejat, ci si mama, caci exista un risc mare sa-i transmiti boala daca ai o raceala sau o gripa cand alaptezi. 

3. Schimba des scutecele si ai grija unde le depozitezi pe cele folosite! Este indicat sa schimbi scutecul bebelusului cat mai rapid dupa ce a avut scaun pentru a evita infectiile si eritemul fesier. Scutecul folosit fie se depoziteaza intr-un cos de gunoi special, fie se pune intr-o punga care se innoada la gura, apoi se arunca in cosul de gunoi normal. 

4. Mentine curatenia in casa! Intr-adevar este greu sa faci curatenie atunci cand ai un nou-nascut de ingrijit, dar este important sa fie foarte curate macar zonele unde se pregateste laptele praf, de exemplu blatul de la bucatarie. Acesta se poate sterge cu un spray antibacterian, dupa care trebuie uscat bine cu un prosop de hartie de unica folosinta deoarece microbii se dezvolta mai bine in medii umede. 

5. Sterilizeaza biberoanele! Se recomanda sterilizarea biberoanelor in primul an de viata deoarece laptele este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. La fel de bine trebuie dezinfectate suzetele, pompa de san si, cand incepe diversificarea, vesela si tacamurile bebelusului. Evident, toate aceste obiecte se manevreaza numai dupa ce mainile au fost spalate corect cu apa si sapun. 

6. Nu lasa bebelusul sa intre in contact cu animalele de companie! Da, vei avea poze haioase ca amintire daca lasi catelul sau pisica sa se aseze langa bebelus, dar din motive de igiena este mai indicat sa nu permiti aceasta apropiere in primele luni. Nu lasa animalul sa se urce in patutul copilului si, mai ales, nu lasa animalul sa linga bebelusul se maini sau pe fata. Oricat de curat ar fi catelul sau pisica ta, exista inclusiv riscul ca urme de materii fecale sa ajunga in gura sau ochii copilului. 

7. Nu lasa pe nimeni sa sarute bebelusul. Oricat de inofensiv ar parea acest gest, au fost cazuri cand bebelusii si-au pierdut viata din cauza unui banal sarut deoarece vizitatorii nu si-au dat seama ca aveau un herpes activ in stadiu incipient. Virusul herpetic, care nu este periculos pentru adulti si copii mai mari, poate sa provoace complicatii grave, uneori fatale, nou-nascutilor. 

  • Share: