1. Home
  2. Alaptarea dupa cezariana
Alaptarea dupa cezariana

Alaptarea dupa cezariana

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 772 Views
  • 0 Comments

Metoda de nastere afecteaza prea putin productia de lapte si abilitatea ta de a alapta. Asadar, fie ca ai ales cezariana, fie ca s-a impus din motive medicale, trebuie sa stii ca vei avea lapte la fel de repede si de mult ca o mama care a nascut natural. 

Daca cezariana s-a facut de urgenta dupa o incercare esuata de a naste natural, daca ai trecut mai intai printr-un travaliu indelungat si dificil, probabil ca medicul iti va recomanda sa te odihnesti mai mult dupa operatie, chiar daca asta inseamna sa amani putin prima masa la san a nou-nascutului. 

Altfel, ti se va recomanda sa incepi alaptarea imediat ce te simti in stare – probabil la cateva ore dupa operatie – si sa pui bebelusul la san in mod frecvent pentru a stimula productia de lapte. 

Anestezia si analgezicele – cum afecteaza bebelusul

Cele mai multe operatii de cezariana se fac cu anestezie locala, de exemplu epidurala. Cantitatea de substanta anestezica ce ajunge in sangele mamei este mai mica decat in cazul unei anestezii generale. Chiar si asa, unii nou-nascuti pot avea o stare de somnolenta din cauza acestei substante, astfel ca vor suge mai greu la primele mese. Insa pe termen lung, anestezia de la cezariana nu afecteaza abilitatea bebelusului de a suge la san si nici dezvoltarea lui, in general. 

Chiar daca ti se face anestezie generala, vei putea sa alaptezi imediat ce te trezesti. Oricum, atunci cand discuti cu ginecologul tau si cu anestezistul despre cezariana, este bine sa le spui ca intentionezi sa alaptezi bebelusul. 

Dupa operatie vei primi analgezice pentru a calma durerile mai intai prin perfuzie, apoi sub forma de pastile. In general, aceste medicamente nu trec in laptele matern sau trec in cantitati foarte mici. Anumite substante pot sa dea o stare de usoara somnolenta bebelusului, insa chiar si asa, beneficiile alaptarii timpurii sunt mai importante decat riscurile. 

Probabil te vei gandi sa iei mai putine calmante ca sa nu afectezi bebelusul, chiar daca va trebui sa suporti putina durere. Nu este o abordare corecta, deoarece durerea fizica resimtita de mama poate sa afecteze productia de oxitocina, un hormon cu rol important in alaptare. 

In ce pozitii poti sa alaptezi

Din cauza inciziei de la cezariana, poate fi mai greu sa gasesti pozitii comode de alaptat. Poti folosi perne pentru a sprijini copilul atunci cand stai in pat, in sezut. Sau poti sa alaptezi intinsa pe o parte, cu copilul langa tine, sprijinit pe pat. 

Nu te sfii sa ceri ajutor pentru ca, in primele zile, va fi mai greu sa ridici copilul in brate. Pe masura ce se vindeca operatia, vei vedea ca alaptatul devine mai usor, insa acest lucru poate dura cateva saptamani.

  • Share: