1. Home
  2. De ce e important ca bebelusul sa doarma pe spate
De ce e important ca bebelusul sa doarma pe spate

De ce e important ca bebelusul sa doarma pe spate

  • February 11, 2023
  • 0 Likes
  • 644 Views
  • 0 Comments

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii sanatosi sa fie culcati pe spate, aceasta fiind considerata cea mai sigura pozitie de somn. Recomandarea este valabila pana la varsta de un an, dar este foarte important sa tii cont de ea mai ales in primele sase luni ale copilului.

Important de stiut! Pozitia de somn trebuie discutata cu medicul pediatru. Exista si cazuri exceptionale, cand, din motive de sanatate, copilul nu are voie sa doarma pe spate. In acest caz, trebuie sa respecti recomandarea medicului. 

Pozitia de somn si sindromul mortii subite

Cand doarme pe spate, bebelusul are un risc mai mic sa dezvolte sindromul mortii subite. Acest sindrom se traduce prin decesul brusc si inexplicabil al unui bebelus sanatos, in timpul somnului. 

Se considera ca bebelusii care dorm pe burta acumuleaza in sange mai mult dioxid de carbon deoarece re-respira tot timpul acelasi aer din zona aflata in jurul nasului si de aceea creste riscul de deces subit. 

Studiile au aratat ca bebelusii care dezvolta sindromul mortii subite au creierul slab dezvoltat, mai ales in regiunile responsabile cu somnul si respiratia. Atunci cand apare o situatie periculoasa, acesti copii nu se trezesc din somn pentru a se salva. Cu alte cuvinte, atunci cand ceva ii impiedica sa respire, ei nu se trezesc, asa cum ar face un copil normal, ca sa miste capul si sa caute aer. 

Nu poti sti daca bebelusul tau se va trezi sau nu din somn, cand e pus intr-o situatie periculoasa, asa ca cel mai bine este sa previi aparitia unei astfel de situatii: culca-l intotdeauna pe spate, in patutul gol, cu cearsaful bine intins. Ai in vedere insa ca suprafata pe care doarme bebelusul trebuie sa fie una tare, pentru ca respiratia copilului sa nu fie ingreunata de o pozitie inconfortabila sau de alte obiecte.

Atentie la trezirile din timpul noptii!

In primele luni de viata, si nu numai, bebelusii se trezesc peste noapte si au nevoie de ajutor ca sa adoarma la loc. 

Orice ai face pentru a calma bebelusul – fie ca il legeni, fie ca ii faci masaj sau il plimbi prin casa in landou – asigura-te ca la final, dupa ce a adormit, il muti inapoi in patutul lui, asezat pe spate. Riscul de sufocare este astfel eliminat.