1. Home
  2. Cum iti dai seama ca bebelusul nu mananca suficient
Cum iti dai seama ca bebelusul nu mananca suficient

Cum iti dai seama ca bebelusul nu mananca suficient

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 2069 Views
  • 0 Comments

Alaptarea este un proces natural, dar asta nu inseamna ca nu pot sa apara probleme. Iar daca nu sunt rezolvate, acestea se pot agrava rapid, afectand productia de lapte si starea bebelusului.

Iata care sunt semnele care iti arata ca bebelusul nu mananca suficient:

Mesele copilului sunt foarte lungi sau foarte scurte

Daca mesele bebelusului dureaza mai putin de zece minute in primele luni de viata, inseamna ca el nu mananca suficient lapte si nici sanii tai nu sunt stimulati sa produca lapte in cantitati adecvate. 

Pe de alta parte, daca mesele copilului dureaza mai mult de 50 de minute, inseamna ca el nu primeste suficient lapte, fie pentru ca nu reuseste sa suga corect, fie pentru ca sanii tai nu produc o cantitate normala de lapte.

Copilul nu pare sa fie satul dupa masa

Daca semnele de foame nu dispar dupa masa si bebelusul nu pare sa fie satul, este posibil sa nu manance suficient. De aceea se recomanda sa consulti pediatrul pentru a vedea daca ia in greutate asa cum trebuie. Ce poti face intre timp este sa verifici daca copilul se ataseaza corect la san. Atasarea incorecta este unul din motivele pentru care bebelusii nu reusesc sa manance suficient. 

Nou-nascutul doarme toata noaptea sau nu se trezeste suficient de des pentru a manca

Un bebelus nou-nascut are nevoie sa fie alaptat la fiecare cateva ore, inclusiv noaptea, pentru a se dezvolta si a lua in greutate asa cum trebuie. Daca doarme mai mult de patru ore legate, trebuie sa il trezesti si sa il pui la san. 

Nu se aude cum inghite laptele

Atunci cand il pui la san, bebelusul va inghiti rar, mai ales daca l-ai trezit din somn. Pe masura ce masa continua, vei auzi cum inghite tot mai des, pentru ca la finalul mesei sa auzi sunetul din nou mai rar. Daca nu se aude cum inghite lapte, inseamna ca bebelusul nu se hraneste corespunzator si este nevoie de ceri ajutorul pediatrului. 

Trebuie mentionat ca, in primele zile de viata, cand bebelusul se hraneste cu inghitituri mici de colostru, este posibil sa nu auzi cum inghite, ceea ce nu inseamna ca nu mananca suficient.   

La doua saptamani, bebelusul are o greutate mai mica decat la nastere

Este normal ca, in prima saptamana de viata, bebelusul sa piarda din greutate, insa pana la finalul celei de-a doua saptamani, ar trebui sa ajunga din nou la kilogramele cu care s-a nascut. Daca nu se intampla asta, atunci este clar ca nu se hraneste corespunzator. Dupa ce colostrul este inlocuit de lapte, copilul ar trebui sa ia in greutate cate 140 – 190 de grame pe saptamana.

Dupa o saptamana, bebelusul uda mai putin de sase scutece si are mai putin de patru scaune pe zi

Acesta e un alt semn ca nu mananca suficient, cu atat mai mult daca urina si scaunul sunt inchise la culoare. Un bebelus hidratat si bine hranit va avea urina de un galben deschis si scaunul galben si moale. 

Dupa cinci zile, nu ai inceput sa produci lapte si nu iti simti sanii plini

In mod normal, productia de lapte propriu-zis incepe la cateva zile dupa nastere. Daca nu se intampla asta, inseamna ca bebelusul nu are cu ce se hrani si este indicat sa ceri ajutorul pediatrului pentru a vedea daca are o greutate normala. 

Ai sanii foarte angorjati

Daca sanii sunt tari, bebelusul nu va reusi sa suga corect, deci nu se va hrani suficient de bine.  Iar daca ai si dureri, vei fi tentata sa renunti rapid la alaptat. Poti scapa de senzatia neplacuta daca folosesti pompa de san. 

La finalul unei mese, sanii raman tari si ii simti plini 

Cel mai probabil, bebelusul nu suge corect, deci nu primeste suficient lapte. La finalul unei sesiuni normale de alaptat, ar trebui sa iti simti sanii mai moi si mai putin plini. 

Ai dureri care nu te lasa sa alaptezi

Daca ai dureri la nivelul mameloanelor sau observi ca sunt crapate, inseamna ca bebelusul nu se ataseaza corect la san. Acest lucru produce majoritatea problemelor care apar in primele saptamani de alaptare si de aceea este important sa ceri sfatului unui medic, al unei moase sau al unui consultant in alaptare. Pana se vindeca mameloanele, poti folosi pompa de san. 

  • Share: