1. Home
  2. De ce nu au voie sugarii sa bea apa
De ce nu au voie sugarii sa bea apa

De ce nu au voie sugarii sa bea apa

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 1204 Views
  • 0 Comments

Daca bebelusul tau are sub sase luni, laptele este tot ce trebuie sa-i oferi ca sa-i asiguri atat hrana, cat si hidratarea. Fie ca sunt alaptati la san, fie ca primesc lapte praf, sugarii nu au voie sa bea apa si nici nu le este necesara. 

De ce este periculoasa apa

Indiferent de temperatura de afara sau de alte conditii, laptele ii ofera copilului toata hidratarea de care are nevoie. Daca ii dai apa, el nu va mai bea toata portia de lapte, astfel ca, pe termen lung, nu va mai primi toti nutrientii necesari. Dezvoltarea si cresterea copilului vor fi astfel afectate, iar la bebelusii care primesc frecvent apa, asta se vede clar pe cantar. 

Daca sugarul este hranit cu lapte praf, e interzis sa ii diluezi formula cu apa. Cand prepari biberonul, urmeaza intocmai instructiunile de pe ambalaj si nu pune apa mai multa, chiar daca e foarte cald afara. 

Atunci cand bebelusul primeste o cantitate mare de apa intr-o perioada de timp scurta sau cand formula este prea diluata exista si riscul intoxicatiei cu apa, oricat de ciudat ar suna. Aceasta afectiune, numita si hiponatremie, consta intr-un dezechilibru grav al electrolitilor, ce poate duce chiar la moarte. Boala poate sa apara si la adulti, insa ar fi necesara o cantitate de apa foarte mare. In schimb, in cazul unui sugar este foarte usor sa depasesti nivelul maxim de hidratare. 

Cand ii poti da apa bebelusului

Incepand cu sase luni, bebelusul poate bea cantitati mici de apa de la robinet fiarta si racita. Dar laptele ar trebui sa ramana in continuare lichidul de baza in dieta lui, pana la 12 luni. 

Odata cu inceperea diversificarii, ii poti oferi cateva inghitituri de apa la masa, dintr-o canita. Astfel, copilul va invata sa bea din cana, iar lichidul consumat va preveni constipatia care se poate instala atunci cand incepe sa manance alimente solide. 

Dupa 12 luni, bebelusului i se pot oferi in cantitati egale, pe parcursul zilei, si apa, si lapte.

Hidratarea pe canicula sau cand bebelusul are febra

Chiar daca e foarte cald afara, bebelusul sub sase luni nu are nevoie de apa. In schimb, s-ar putea sa suga la san mai des, iar mama are nevoie de mai multa hidratare. Daca este hranit cu biberonul, la fel, poate avea nevoie de mese mai dese. 

Regulile sunt aceleasi in cazul in care bebelusul are febra. Daca pediatrul nu iti recomanda altceva, pune-l la san sau ofera-i biberonul mai des, dar lasa-l sa manance atat cat are nevoie. 

Atata timp cat urineaza de sase – opt ori pe zi, iar urina are o culoare galben pal, inseamna ca bebelusul este suficient hidratat. 

Cand pot bea bebelusii alte lichide

Dupa primul an de viata, copiii pot bea sucuri de fructe naturale, in cantitati mici si numai daca pediatrul este de acord. Insa in primele 12 luni nu este recomandat sa-i oferi copilului sucuri, chiar daca sunt facute in casa. Aparent sanatoase, sucurile de fructe contin cantitati mari de zahar sub forma de fructoza, iar continutul de vitamine este foarte mic. 

Bauturile pe baza de cofeina – sucuri, ceaiuri, cafea – sunt periculoase pentru sanatatea copiilor si nu ar trebui sa fie consumate niciodata, indiferent de varsta. Aceeasi regula se aplica, desigur, si in cazul alcoolului.