1. Home
  2. Cum se curata corect biberonul
Cum se curata corect biberonul

Cum se curata corect biberonul

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 2225 Views
  • 0 Comments

In zilele noastre, curatarea si sterilizarea biberonului nu mai sunt atat de dificile cum erau pentru generatiile trecute. Chiar si asa, apar adesea imbolnaviri la sugari din cauza bacteriilor transmise prin apa sau mancare, deoarece sistemul lor imunitar este foarte slab. 

In primul rand, nu uita niciodata ca, inainte de a manevra biberonul sau orice accesoriu al lui, sa te speli foarte bine pe maini cu apa si sapun din abundenta. Este deosebit de important, mai ales daca vii de afara.

Un alt detaliu pe care multi parinti il uita: inainte sa dechizi cutia de lapte praf, partea de sus a acesteia trebuie spalata bine si apoi uscata. La fel si masura din plastic pe care o gasesti in ambalajul formulei sau orice alt accesoriu folosit la prepararea laptelui. 

Este necesara sterilizarea biberonului?

Parerile sunt impartite cu privire la sterilizare. Unii pediatri considera ca, in zilele noastre, sterilizarea nu mai este necesara, avand in vedere ca, la orice ora, avem acces la apa potabila curata. Ei spun ca simpla spalare cu apa si detergent de vase este suficienta pentru a elimina majoritatea germenilor. Si, oricum, tetina este expusa la bacterii imediat ce o montezi pe biberon.  

Alti specialisti considera ca sterilizarea este necesara cel putin in primele sase luni ale bebelusului, pana cand incepe diversificarea. 

Cum se sterilizeaza biberonul

Daca folosesti un sterilizator, urmeaza pasii descrisi in manualul acestuia. Daca nu, biberoanele pot fi sterilizate prin fierbere, dar mai intai trebuie sa te asiguri ca obiectele pe care vrei sa le fierbi nu vor fi distruse la temperaturi inalte. 

Pune toate obiectele intr-o oala mare, asa incat sa fie acoperite complet de apa. Lasa-le sa fiarba cel putin 10 minute, avand grija sa ramana scufundate complet. Nu uita ca tetinele care sunt sterilizate prin fierbere tind sa se strice mai usor, deci verifica mereu daca nu cumva s-au rupt. 

Orice metoda ai alege pentru sterilizare, biberonul si celelalte obiecte trebuie mai intai spalate cu apa si sapun din abundenta. 

Cum se spala corect biberoanele

Daca alegi sa renunti la sterilizare si sa cureti biberonul doar cu apa si sapun, poti folosi detergent de vase si apa calda de la chiuveta sau poti folosi masina de spalat vase. Orice metoda ai alege, e foarte important sa clatesti bine obiectele pentru a elimina orice urma de detergent. 

Nu uita ca tetina biberonului trebuie sa fie la fel de curata ca si interiorul sticlei. De altfel, toate obiectele folosite la prepararea laptelui praf trebuie sa fie curatate la fel de bine ca biberonul. Nu uita sa speli cu apa si sapun blatul de la bucatarie sau orice alta suprafata pe care o folosesti cand prepari formula.