1. Home
  2. Cum iti dai seama daca bebelusul mananca suficient
Cum iti dai seama daca bebelusul mananca suficient

Cum iti dai seama daca bebelusul mananca suficient

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 628 Views
  • 0 Comments

Atunci cand bebelusul este hranit la san, nu ai cum sa masori cati mililitri de lapte mananca, deci trebuie sa urmaresti alte semne pentru a-ti da seama daca se hraneste suficient – cat de des urineaza, cat de des are scaun, care este starea lui dupa masa, cum ia in greutate. 

Cat de des ii schimbi scutecul?

In primele zile de viata, bebelusul ar trebui sa ude cateva scutece pe zi. Dupa cateva zile, atunci cand sanii tai incep sa produca lapte in loc de colostru, copilul ar trebui sa ude cel putin sase scutece pe zi. Tot in aceeasi perioada, scaunul bebelusului devine verde, apoi capata o culoare galbuie. In general, se considera ca e normal sa aiba trei sau mai multe scaune in 24 de ore. 

Atunci cand mesele devin regulate si bebelusul incepe sa suga eficient, el ar trebui sa aiba un scaun de culoare galbuie in timpul fiecarei mese sau la scurt timp dupa. Pe masura ce trec saptamanile, scaunele se raresc, iar la cateva luni de viata, pot sa treaca zile intregi fara niciun scaun, lucru care nu trebuie sa te ingrijoreze, atata timp cat copilul mananca si se comporta normal. 

Ce program de masa are?

Daca alaptezi la cerere, programul de masa al bebelusului iti poate spune daca mananca suficient sau nu. In mod normal, ar trebui sa aiba intre opt si 12 mese in 24 de ore. Nu uita ca este recomandat sa-l pui la san de la primele semne de foame. Daca astepti pana cand incepe sa planga, va fi mai greu sa-l atasezi corect la san.

Atunci cand bebelusul suge corect, vei auzi cum inghite laptele, iar alaptatul nu va fi dureros. Chiar si asa, durata unei mese poate sa varieze. Nu se poate spune in cat timp se satura bebelusul tau, asa ca e important sa urmaresti semnele ca s-a saturat pentru a sti cand sa-l iei de la san – incepe sa suga mai rar, cu pauze, devine mai relaxat, pare somnoros sau chiar adoarme, da drumul sanului. 

Daca, in primele doua saptamani de viata, bebelusul doarme mai mult de patru ore legate, trebuie sa-l trezesti pentru masa. Daca nu il poti trezi suficient de des pentru a-l hrani macar de opt ori pe zi, inseamna ca e cazul sa consulti medicul pediatru.  

Cum ia in greutate?

La fiecare control medical, bebelusul va fi cantarit caci evolutia greutatii spune multe despre felul cum se hraneste. In prima saptamana de viata, nou-nascutii pierd in greutate fiindca elimina excesul de lichide acumulat in viata intrauterina. Insa pana la finalul celei de-a doua saptamani, ar trebui sa revina la greutatea initiala. Odata ce are un program de masa, iar mama are lapte suficient, copilul ia in greutate intre 14 si 28 de grame pe zi in primele trei luni. 

  • Share: