1. Home
  2. Cum ingrijesti un bebelus prematur
Cum ingrijesti un bebelus prematur

Cum ingrijesti un bebelus prematur

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 782 Views
  • 0 Comments

Bebelusii prematuri au nevoie de o ingrijire speciala, acesta fiind si motivul pentru care raman internati in spital pana cand depasesc o anumita greutate si reusesc sa manance singuri. Asta nu inseamna ca parintii nu pot participa la ingrijirea lor. 

Cand vorbim despre o nastere prematura

Un copil este considerat prematur daca se naste inainte de finalul saptamanii 37 de sarcina. Vorbim despre prematuritate tarzie daca nasterea are loc intre 34 si 36 de saptamani, prematuritate moderata – intre 32 si 34 de saptamani si prematuritate accentuata – inainte de 32 de saptamani. 

Important de stiut! Chiar si prematuritatea tarzie poate sa aiba efecte negative pe termen lung. Deci este interzis ca nasterea sa aiba loc prematur pentru ca asa isi doreste mama sau medicul ginecolog. Oricare ar fi metoda de nastere, este important sa se astepte pana la 39 de saptamani, daca acest lucru e posibil. 

Caracteristicile prematurilor

Daca un copil nascut la termen are, in medie, 3,17 kilograme, un prematur poate sa aiba doua kilograme sau chiar mult mai putin. In zilele noastre, din fericire, bebelusii nascuti dupa 28 de saptamani si care cantaresc peste un kilogram au sanse foarte mari de supravietuire. 

Asadar, un bebelus prematur este mai mic decat cei nascuti la termen. Capul lui este mare in comparatie cu restul corpului si lipseste grasimea corporala. Pielea este subtire si poate sa fie aproape transparenta lasand sa se vada vasele de sange. Pentru ca ii lipseste grasimea, un prematur poate sa faca hipotermie la temperatura camerei. De aceea, ei sunt pusi, de obicei, in incubatoare speciale. 

Pentru ca sistemul respirator nu este pe deplin dezvoltat, prematurii respira cu dificultate. Ca sa se asigure ca organele lor primesc suficient oxigen, medicii le monitorizeaza permanent respiratia si pulsul cu aparate speciale. Din cauza ca nu pot respira foarte bine, prematurii plang foarte incet sau chiar deloc.

Cum ai grija de un bebelus prematur aflat in incubator

Chiar daca personalul medical se ocupa de el, bebelusul are nevoie de atentia si grija mamei, mai ales daca este prematur. In primele zile nu o sa-l poti lua in brate, dar este bine sa il atingi cat mai mult, asa cum se poate si daca medicul iti permite sa o faci. 

In unele maternitati ti se va da voie chiar sa iei copilul in brate si sa-l asezi pe pielea ta. Studiile au aratat ca acest contact piele pe piele este benefic nou-nascutului prematur. 

Se intampla adesea ca mama sa fie externata inaintea bebelusului, ceea ce poate fi dificil din punct de vedere emotional. Gandeste-te ca ai la dispozitie un ragaz in care sa te odihnesti, sa te recuperezi dupa nastere si sa pregatesti casa pentru sosirea bebelusului. Intre timp, poti sa-ti vizitezi nou-nascutul in fiecare zi, sa-l atingi, sa-i vorbesti si sa-l iei in brate, daca ti se da voie. 

Prematurii au nevoie de laptele mamei

Toti bebelusii au nevoie de laptele mamei, dar in cazul prematurilor este de o importanta cruciala. In unele tari, medicii nu hranesc prematurii cu lapte praf, ci folosesc lapte de la o donatoare daca mama nu poate alapta. 

Mamele care nasc prematur produc un lapte mai bogat in grasimi si anticorpi decat cel al mamelor care nasc la termen. Aceste substante sunt importante pentru bebelus caci el nu a apucat sa le primeasca in cantitati suficiente pe parcursul sarcinii. 

Sistemul digestiv al prematurilor nu este suficient dezvoltat. Ei nu pot digera si absorbi corect nutrientii, asa ca au nevoie de o hrana care sa fie suficient de delicata cu intestinul lor. Evident, laptele mamei indeplineste aceasta conditie. Mai mult, el contine enzime digestive care ajuta copilul sa il digere si chiar o substanta care ajuta la dezvoltarea sistemului digestiv. 

Asadar, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru bebelusul tau prematur este sa-i oferi laptele tau. Folosind frecvent pompa de san, vei asigura un flux constant de lapte, iar cand bebelusul va fi gata sa suga, vei avea ce sa-i oferi. 

  • Share: