1. Home
  2. Ce este un puseu de crestere
Ce este un puseu de crestere

Ce este un puseu de crestere

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 586 Views
  • 0 Comments

Un puseu de crestere este o perioada scurta de timp, in general de cateva zile, in care copilul ia in greutate si creste vizibil. 

Este posibil sa nu-ti dai seama cand bebelusul tau trece printr-un puseu de crestere si sa constati mai tarziu ca, dintr-o data, cantarul arata o greutate mai mare sau ca o hainuta i-a ramas mica, desi a purtat-o de curand fara probleme. 

Totusi, mamicile cu experienta recunosc imediat un puseu de crestere caci bebelusul este mai agitat si mai infometat, plange mai mult, mananca mai mult si mai des, doarme mai putin si se trezeste noaptea mai des decat inainte. Bebelusii alaptati petrec o perioada mai mare de timp la san. 

Cand au loc puseele de crestere

Puseele de crestere pot avea loc oricand. La nou nascuti, ele dureaza, in medie, una sau doua zile, insa la bebelusii de cateva luni pot dura pana la o saptamana. 

Cei mai multi bebelusi au pusee de crestere la doua saptamani, la trei saptamani, la sase saptamani, la trei luni si la sase luni. Dupa sase luni, puseele de crestere incep sa se rareasca, dar vei vedea ca ele apar pana in jurul varstei de trei ani. De fapt, puseele dispar cu totul abia in perioada adolescentei, insa la copiii mai mari sunt mai greu de identificat.

Nu uita ca fiecare copil se dezvolta diferit, iar dezvoltarea lui tine de multi factori, drept urmare nu trebuie sa-ti faci griji daca nu observi vreo schimbare majora la copilul tau, in perioadele mentionate mai sus. Atata timp cat bebelusul este urmarit periodic de un medic si primesti asigurari ca se dezvolta normal, nu ai de ce sa-ti faci griji. 

Ce trebuie sa faci cand copilul trece printr-un puseu de crestere

De cele mai multe ori, primul semn pe care mamicile il remarca, in timpul unui puseu de crestere, este ca bebelusul mananca mai mult. Asadar, trebuie sa te asiguri ca cel mic primeste suficient lapte. Daca alaptezi, este posibil ca sanii tai sa aiba nevoie de cateva zile pentru a se obisnui cu cererea mai mare de lapte, astfel ca bebelusul nu se va satura la fiecare masa. Este decizia ta daca folosesti sau nu un supliment de lapte praf.

Avand in vedere ca bebelusii pot fi mai mofturosi in perioadele cu pusee de crestere, trebuie sa ai mai multa rabdare. Vei vedea ca bebelusul tau devine, dintr-o data, mai agitat si vrea sa stea in brate sau la san mai mult ca de obicei. Este posibil sa i se schimbe obiceiurile si sa se trezeasca mai des noaptea sau sa fie agitat in perioade ale zilei in care era foarte calm pana de curand. 

Nu se stie de ce apar aceste schimbari de comportament in timpul puseelor de crestere, dar se banuieste ca bebelusii se simt mai obositi sau coplestiti din moment ce corpul lor depunde un efort considerabil pentru a se dezvolta.

In rest, tot ce poti face in timpul unui puseu de crestere este sa fii cat mai atenta la nevoile copilului si la semnalele pe care ti le transmite. Astfel vei putea sa ii oferi ceea ce are nevoie ca sa se simta mai bine: mai mult timp langa mama, mai multe mangaieri, cateva ore de somn sau o masa in plus.