1. Home
 2. Testul de sarcina. Cum functioneaza si cand este concludent
Testul de sarcina. Cum functioneaza si cand este concludent

Testul de sarcina. Cum functioneaza si cand este concludent

 • September 19, 2018
 • 0 Likes
 • 967 Views
 • 0 Comments

Orice intarziere a menstruatiei care nu are o cauza cunoscuta necesita efectuarea unui test de sarcina. Insa pentru a fi concludent, el trebuie facut corect. Altfel, pot aparea rezultate fals negative.

Cum functioneaza testul de sarcina pentru acasa

Testele de sarcina pentru acasa detecteaza prezenta hormonului hCG in urina. hCG – gonadotropina corionica umana – este cunoscut drept “hormonul sarcinii”, deoarece este specific gravidelor. Secretia lui incepe la aproximativ sase zile dupa conceptie, iar concentratia lui in sange si urina creste rapid, dublandu-se sau chiar triplandu-se la fiecare doua-trei zile.

Cand este recomandat sa faci testul de sarcina

In urina hormonul poate fi detectat la aproximativ 12 – 14 zile de la fertilizare. Astfel, testele de sarcina moderne pot fi concludente inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, deci la aproximativ doua saptamani dupa conceptie. Insa majoritatea testelor care se gasesc la farmacie vor da rezultate clare la o saptamana dupa data menstruatiei lipsa.

Concentratia de hCG este mai mare in urina acumulata pe parcursul noptii, deci este indicat sa faci testul de sarcina dimineata, din prima urina. Totusi, acest lucru poate sa nu fie necesar, in functie de tipul testului ales. Pentru a te asigura ca faci totul corect, citeste cu atentie prospectul testului pe care il cumperi. Din el vei afla si cum se interpreteaza rezultatul.

Daca vrei o confirmare mai rapida a sarcinii, consulta medicul ginecolog. Acesta iti poate recomanda un test din sange, realizat in laborator, care este mai sigur decat testul din urina facut acasa.

Cand poate aparea rezultatul fals pozitiv

Desi sunt rare, exista situatii in care un test iti poate indica faptul ca esti insarcinata, desi nu esti. Acest rezultat poate sa apara daca:

 • sarcina tocmai s-a pierdut, imediat dupa implantarea ovulului fertilizat in mucoasa uterina;
 • ai facut testul imediat dupa administrarea unui medicament care contine hCG, de exemplu un medicament pentru fertilitate.

Cand poate aparea rezultatul fals negativ

Rezultatul fals negativ este mult mai des intalnit. De regula, apare in trei situatii:

 1. Ai facut testul prea devreme. Repeta-l dupa o saptamana!
 2. Ai verificat testul mai repede decat recomanda instructiunile. Citeste din nou prospectul!
 3. Ai baut prea multe lichide inainte de a face testul si urina este diluata. Repeta testul in dimineata zilei urmatoare!

Important de stiut! Medicamentele uzuale nu pot influenta rezultatul testului de sarcina. Nici macar contraceptivele nu pot avea acest efect.

 • Share: