Tot ce trebuie sa stii despre lohii. Ce este normal si ce nu
- June 17, 2021
- 0 Likes
- 1304 Views
- 0 Comments
Indiferent daca nasti natural sau prin cezariana, dupa nastere vei avea sangerari vaginale. Acestea poarta numele de lohii si provin in primul rand de la “rana” pe care a lasat-o placenta atunci cand s-a desprins de peretele uterin.
Lohiile pot fi abundente sau pot avea un flux normal, asemanator celui de la menstruatie. Pe masura ce timpul trece, lohiile isi schimba si culoarea. Imediat dupa nastere sunt de un rosu aprins, apoi devin maronii. Lohiile pot dura pana la sase saptamani dupa nastere, rastimp in care uterul se vindeca si revine la forma pe care a avut-o inainte sa ramai insarcinata.
In cazul in care depui un efort prea mare, sangerarea poate dura mai mult. Daca observi, dupa un efort fizic, ca sangerarea devine mai abundenta sau isi schimba culoarea, acesta e un semn ca ti-ai supus organismul unui efort mult prea mare, nerecomandat in aceasta perioada a vietii tale.
Ce poti face in privinta lohiilor
Lohiile nu reprezinta o problema de sanatate, asa incat nu trebuie sa faci nimic special in legatura cu ele. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti schimbi absorbantele frecvent (la o ora – doua in primele zile, apoi la trei – patru ore) si sa mentii o igiena exemplara a zonei intime.
Nu folosi sub nicio forma tampoane interne in primele sase saptamani dupa nastere! Uterul este in plin proces de vindecare, iar folosirea tampoanelor interne creste riscul de infectii. Tot pentru a tine la distanta infectiile, nu uita sa-ti speli mainile la fiecare schimbare a absorbantului.
Nu face spalaturi intravaginale, ci doar externe! Igiena externa se face cu apa calduta si un sapun delicat, iar dupa uscare se aplica absorbantul.
Hemoragia postpartum primara si hemoragia postpartum secundara
Sangerarea abundenta timp de 24 de ore dupa nastere este destul de frecventa. Este vorba despre o hemoragie postpartum primara, cauzata fie de leziunile vaginului si colului uterin, fie de eliminarea incompleta a placentei, fie de atonia uterina (incapacitatea uterului de a se contracta asa cum trebuie).
Hemoragia postpartum secundara poate aparea la cateva zile pana la 12 saptamani dupa nastere si, de obicei, este cauzata de o infectie. Ia urgent legatura cu medicul daca:
- Sangerarea devine brusc abundenta si este nevoie sa schimbi absorbantul la mai putin de o ora;
- Sangele este rosu-aprins;
- Elimini cheaguri mari;
- Ai stari de ameteala;
- Ritmul cardiac este neregulat.
Tratamentul depinde de cauza hemoragiei si poate include:
- Administrarea de medicamente pentru stimularea contractiilor uterine;
- Masajul manual al uterului pentru stimularea contractiilor uterine;
- Administrarea intravenoasa de fluide sau de sange pentru a preveni socul hemoragic;
- Indepartarea chirurgicala a fragmentelor din placenta care nu au fost eliminate din uter;
- Suturarea vaselor de sange lezate;
- Laparotomie – o interventia chirurgicala prin care se depisteaza cauza hemoragiei.