1. Home
  2. Primul control medical in sarcina
Primul control medical in sarcina

Primul control medical in sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 612 Views
  • 0 Comments

Primul control in sarcina are loc, de regula, la aproximativ opt saptamani de la ultima menstruatie si este compus din doua parti. Iata care sunt acestea!

Important de stiut! Ingrijirea prenatala este o parte esentiala a unei sarcini sanatoase. Chiar daca nu esti la primul copil, controalele prenatale sunt foarte importante intrucat fiecare sarcina este diferita.

Anamneza

Prima parte a consultatiei se va desfasura sub forma unui set de intrebari si raspunsuri. Este esential sa cunosti foarte bine istoricul tau medical si sa nu omiti nimic pentru a nu periclita sarcina. Medicul va dori sa afle informatii despre:

  • Istoricul medical atat al tau, cat si al familiei tale;
  • Stilul de viata: ce vicii si ce obiceiuri alimentare ai, ce activitati fizice desfasori;
  • Data ultimei menstruatii (cu cat aceasta este mai precisa, cu atat mai usor ii va fi medicului sa determine varsta gestationala, precum si data la care vei naste). Daca nu cunosti cu exactitate data ultimei menstruatii sau daca ai un ciclu neregulat, medicul va stabili data probabila a nasterii bazandu-se pe ecografie;
  • Eventualele tratamente pe care le faci in prezent sau le-ai facut de cand ai ramas insarcinata. Trebuie sa mentionezi atat medicamentele prescrise de medici, cat si pe cele luate fara o recomandare.

De asemenea, va trebui sa-i spui ginecologului daca ai luat contraceptive, daca ai mai avut sarcini si daca ai suferit avorturi spontane sau la cerere.

Examenul fizic

Va urma un examen fizic. Medicul iti va lua tensiunea si iti va determina greutatea si inaltimea. Apoi, va efectua un examen al vaginului si al colului uterin, pentru a vedea daca exista o eventuala infectie. Modificarile colului sau ale uterului pot ajuta si ele la determinarea varstei sarcinii.

In cazul in care nu ai facut recent un test Papanicolau, ti se va face acum. Tot la primul control, unii medici efectueaza si o prima ecografie.

Determinarea varstei sarcinii si a datei la care vei naste

La sfarsitul consultatiei, medicul iti va putea spune cu aproximatie data la care vei naste. Estimarea acesteia este importanta pentru ginecolog intrucat, in functie de aceasta, va putea monitoriza dezvoltarea copilului, evolutia sarcinii si va putea programa la momentul potrivit anumite teste sau investigatii.

  • Share: