1. Home
  2. Mezelurile in sarcina. Ai voie sa le consumi sau nu?
Mezelurile in sarcina. Ai voie sa le consumi sau nu?

Mezelurile in sarcina. Ai voie sa le consumi sau nu?

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 3420 Views
  • 0 Comments

Se gasesc foarte usor la orice alimentara si nu necesita preparare asa ca reprezinta o solutie foarte buna atunci cand iti e foame si nu ai timp sau energie sa gatesti. Mezelurile sunt atat de des consumate peste tot in lume, incat multe gravide sunt uimite sa afle ca trebuie sa le elimine din alimentatia lor.

De ce sunt periculoase mezelurile

Principala problema este aceea ca mezelurile sunt facute adesea din carne, organe sau resturi animale precum cartilaje, oase, grasime, piele, care nu sunt gatite la temperaturi inalte, ci sunt doar afumate sau fierte la temperaturi mici.

Astfel, principala problema pentru gravide este riscul de infectie cu Listeria, o bacterie care se gaseste in apa si sol, putand contamina legumele, fructele, dar si animalele. Riscul ca mezelurile de la supermarket sa fie contaminate cu Listeria este destul de mic, insa daca se intampla sa consumi un produs infectat si sa faci boala, pentru fat urmarile pot fi devastatoare.

De asemenea, trebuie sa stii ca, desi listerioza este o boala destul de rara in zilele noastre, gravidele au un risc mai mare de a dezvolta aceasta infectie.

Listeria este eliminata din alimente prin pasteurizare si prin gatirea la temperaturi inalte, asa ca poti manca fara probleme carne bine gatita.

Ce se poate intampla daca ai mancat deja mezeluri in timpul sarcinii

Multe gravide apuca sa consume mezeluri sau carne in sange inainte sa afle de existenta sarcinii. Daca este si cazul tau, nu trebuie sa iti faci prea multe griji. Asa cum am spus, riscul de contaminare este destul de redus in cazul mezelurilor de la supermarket.

Insa e important ca de acum inainte sa ai grija la ceea ce consumi si sa elimini din dieta orice produs din carne cruda sau lapte nepasteurizat si sa te adresezi imediat medicului daca ai simptome de infectie: greturi si varsaturi, febra, dureri musculare, dureri de cap, senzatie de slabiciune.

  • Share: