1. Home
  2. Fumatul pasiv in sarcina
Fumatul pasiv in sarcina

Fumatul pasiv in sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 494 Views
  • 0 Comments

Orice gravida fumatoare va fi sfatuita de medicul care-i urmareste sarcina sa renunte la acest viciu. Insa, chiar si asa, riscurile asociate cu expunerea la fumul de tigara nu sunt eliminate complet deoarece si fumatul pasiv poate pune probleme in sarcina.

Cat de daunator este fumatul pasiv

Fumatul pasiv este aproape la fel de nociv in sarcina precum cel activ. Fumul iesit dintr-o tigara ce arde contine aproximativ 4000 de substante chimice nocive (printre care gudron, nicotina, monoxid de carbon), mult mai multe decat cele continute in fumul inhalat de fumator. Unele dintre aceste substante sunt implicate in aparitia cancerului.

Fumatul la mana a treia

Un alt tip de fumat pasiv este si asa-numitul fumat la mana a treia. Este vorba despre reziduurile de tutun, care raman in urma tigarilor si care pot sa persiste ani de zile pe mobilier, pe covoare, in vopsea etc. Un loc care miroase a fum de tigara, desi acolo nu fumeaza nimeni, cu siguranta contine astfel de reziduuri. Evita sa atingi obiectele din acea incapere si paraseste-o cat de repede poti, pentru a nu inhala o cantitate mare de aer contaminat.

Care sunt riscurile atunci cand fatul este expus la nicotina

Nicotina, o substanta care da dependenta, si monoxidul de carbon intra in sangele gravidei si ajung astfel la fat. Gravidele expuse fumatului pasiv au un risc crescut de avort, de nastere prematura, de a avea un copil cu malformatii congenitale sau cu greutate mica la nastere.

De asemenea, acesti copii pot avea o imunitate slaba. Prin urmare, se vor confrunta frecvent cu infectii ale urechii, raceli, afectiuni respiratorii, probleme cu dintii. Iar problemele nu se opresc aici. Daca mama a fost expusa fumatului pasiv, copilul poate avea, mai tarziu, dificultati de invatare, deficit de atentie si hiperactivitate.

Sindromul mortii subite

Destul de rar intalnit, sindromul mortii subite este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la bebelusii care nu au implinit inca varsta de un an. De obicei, moartea subita intervine in somn. Din pacate, nu se cunoaste cauza, dar expunerea bebelusului la fumul de tigara in perioada intrauterina este considerata un factor favorizant.

Cum procedezi daca partenerul tau de viata este fumator

Viitorul tatic este fumator? Ideal ar fi sa renunte la fumat macar pe perioada sarcinii tale. Daca nu reuseste, atunci e necesar sa fumeze in afara casei. Mai mult, inainte de a intra in casa, ar fi bine sa-si schimbe tricoul sau puloverul pe care le-a avut pe el cat timp a fumat, apoi sa se spele bine pe maini.

  • Share: