1. Home
  2. Folosirea centurii de siguranta in masina
Folosirea centurii de siguranta in masina

Folosirea centurii de siguranta in masina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 358 Views
  • 0 Comments

Folosirea centurii de siguranta in masina este obligatorie si pe parcursul sarcinii. Fie ca esti in primul trimestru si nu ai burtica vizibila, fie ca esti in al doilea sau al treilea trimestru si ai burtica mare, atunci cand te urci in masina trebuie sa-ti pui centura de siguranta.

Nu conteaza daca esti sofer sau pasager, daca stai pe locurile din fata sau pe bancheta din spate, centura de siguranta trebuie folosita in mod corect pentru a te proteja atat pe tine, cat si fatul.

Pe langa faptul ca un impact in sine poate fi periculos – este de ajuns sa te lovesti mai tare de bord, de volan sau de scaunul din spate – exista si posibilitatea sa se deschida airbag-ul, iar daca nu ai centura de siguranta prinsa corect, acesta te va lovi puternic.

Recomandarea este valabila si atunci cand calatoresti cu autocarul sau alte mijloace de transport in comun care sunt prevazute cu centura de siguranta.

Important de stiut! Conform Codului Rutier, femeile in stare vizibila de graviditate sunt exceptate de la obligatia de a purta centura de siguranta, iar in trimestrul al treilea este posibil sa observi ca nu mai poti suporta centura, mai ales daca ai burtica ceva mai mare. Chiar si asa, pentru siguranta ta si a copilului, este recomandat sa porti centura de siguranta, ajustand-o astfel incat sa te simti cat mai comod.

Cum se foloseste corect centura de siguranta pe parcursul sarcinii

In primul rand, se vor folosi ambele parti ale centurii, atat cea orizontala, cat si cea oblica.

Partea de jos a centurii, cea orizontala, se va aseza intotdeauna sub burta. Nu-ti pune niciodata centura de siguranta peste burta sau deasupra ei. Daca faci asta, in cazul unui accident, centura poate provoca desprinderea placentei sau alte probleme grave. Asadar, tine minte intotdeauna sa o plasezi sub burta.

Partea oblica a centurii de siguranta va fi plasata mereu pe piept, intre sani si apoi pe lateralul burtii. Daca centura te atinge pe gat si te zgarie, inseamna ca nu esti asezata corect. Trebuie sa repozitionezi scaunul pana cand centura iti va sta intr-o pozitie confortabila. Nu iti pune niciodata partea oblica a centurii de siguranta pe sub brat.

In magazinele online si fizice se gasesc acum o multime de dispozitive destinate gravidelor, menite sa devieze centura de siguranta in pozitii mai comode. Din pacate, aceste dispozitive nu sunt intotdeauna omologate sau recomandate de medici, astfel ca e posibil sa puna in pericol viata ta sau pe cea a copilului. Drept urmare, e bine sa folosesti centura de siguranta obisnuita, tinand cont de indicatiile anterioare.

Alte reguli de care sa tii cont in masina

Atunci cand esti la volan, pozitioneaza-ti scaunul asa incat sa fii cat mai departe posibil de volan, dar sa ajungi cu picioarele la pedale. Daca poti sa schimbi pozitia volanului, indreapta-l in sus, cat mai departe de burta. Astfel, airbag-ul se va deschide catre pieptul tau, si nu catre burta.

Atunci cand esti pasager, cel mai sigur loc este bancheta din spate. S-a constatat ca, in caz de accident rutier, pasagerii din spate au ranile cele mai usoare. Nu uita sa-ti prinzi corect centura de siguranta, chiar daca nu stai in fata.

Important de stiut! Daca vreodata, pe parcursul sarcinii, esti implicata intr-un accident auto, ca sofer sau ca pasager, indiferent cat de usor ar fi acest accident, mergi la medic pentru un control. E important sa te asiguri ca atat tu, cat si copilul sunteti bine.

  • Share: