1. Home
  2. Cum arata fatul in saptamana 37
Cum arata fatul in saptamana 37

Cum arata fatul in saptamana 37

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 891 Views
  • 0 Comments

Incepand din saptamana 37, nasterea poate avea loc fara a fi considerata prematura. Fatul este suficient dezvoltat pentru a supravietui fara ajutor in afara uterului. Totusi, mai are nevoie de inca doua saptamani pentru ca plamanii si creierul sa i se maturizeze complet.

Asadar, daca vei face o cezariana la cerere, medicul te va programa abia dupa ce sarcina implineste 39 de saptamani. Asta, desigur, daca nu exista complicatii care sa necesite o nastere mai timpurie.

Cat de mare este fatul in saptamana 37

In mod normal, in aceasta perioada, fatul are putin peste 48 de centimetri din crestet pana la calcaie, si cantareste aproape 3 kilograme. S-ar putea spune ca e cat o legatura de sfecla mangold.

Fatul coboara in zona pelvina

In urmatoarea saptamana, fatul ar putea sa coboare in zona pelvina – capul lui se va afla intre oasele bazinului tau, ceea ce inseamna ca este gata sa se nasca. Se poate intampla in ultimele saptamani de sarcina sau cu numai cateva ore inainte sa se declanseze travaliul, dar, in ambele cazuri, este absolut normal.

Pentru mama, coborarea fatului in bazin inseamna o respiratie mai usoara, dar si o senzatie de presiune in zona pelvina, insotita de nevoia de a urina mai des.

Se “antreneaza” pentru viata in afara uterului

Fatul se “antreneaza” intens pentru viata in afara uterului: clipeste, misca membrele, isi suge degetul, inhaleaza lichid amniotic si se intoarce de pe o parte pe alta – s-ar putea ca azi sa-i simti posteriorul in partea dreapta a burtii, iar maine in partea stanga. Ba mai mult, si-a dezvoltat dexteritatea mainilor, astfel ca poate, acum, sa apuce obiecte mici, de exemplu un deget sau nasul.

Capul este foarte mare

Capul fatului este inca destul de mare si va ramane asa pana la nastere, cand poate sa aiba aceeasi circumferinta ca si pieptul.

In saptamana 37, fatul poate sa aiba deja mult par lung de pana la trei centimetri. La nastere, s-ar putea sa observi ca parul lui are o cu totul alta culoare decat a voastra. Chiar daca mama si tatal sunt bruneti, copilul se poate naste blond, ceea ce nu inseamna ca va ramane asa pana la varsta adulta. Exista, desigur, si nou-nascuti care nu au un par foarte lung, ci mai degraba un puf fin.