1. Home
  2. Cum arata fatul in saptamana 30
Cum arata fatul in saptamana 30

Cum arata fatul in saptamana 30

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 562 Views
  • 0 Comments

In saptamana 30 de sarcina, fatul este aproape complet dezvoltat. El continua sa ia in greutate si incepe sa se pregateasca pentru viata in afara uterului.

Cat de mare e fatul in saptamana 30

In acest stadiu, fatul cantareste aproximativ 1.300 de grame si masoara in jur de 40 centimetri in lungime. S-ar putea spune ca este cam cat o varza de marime medie.

In saptamanile ramase pana la nastere, va lua semnificativ in greutate, insa in lungime va mai creste foarte putin.

Ce schimbari apar la nivelul corpului

Fatul este acum inconjurat de aproximativ 700 mililitri de lichid amniotic. Volumul acestuia va scadea pe masura ce fatul va creste si va ocupa mai mult loc in interiorul uterului. Uneori, se poate intampla sa simti cum isi plimba mana pe peretele interior al abdomenului tau, semn ca incearca sa gaseasca o pozitie confortabila.

In acest stadiu, creierul se dezvolta in mod semnificativ, iar ochii “se antreneaza” intens. Fatul poate deschide ochii larg si chiar invata sa-si focalizeze privirea. Poate vedea ce se intampla in jurul lui si face diferenta intre lumina si intuneric. De fapt, toate cele cinci simturi sunt complet devoltate. Fatul isi poate folosi vazul, mirosul, gustul, auzul si simtul tactil.

In saptamana 30, unghiile de la maini au crescut pana la capatul degetelor, iar cele de la picioare sunt in plin proces de crestere. La nivelul maduvei se formeaza celulele rosii, iar sistemul digestiv este aproape complet dezvoltat.

Sistemul nervos central are control total asupra functiilor corpului, fatul putandu-si regla temperatura corporala.

Fatul se pregateste pentru viata in afara uterului

Cam din saptamana 30, fatul incepe sa se pregateasca pentru viata in afara uterului. Isi cauta cea mai buna pozitie si se intoarce cu capul in jos, pozitia ideala pentru nastere, pe care medicii o numesc prezentatie craniana.

In unele cazuri, fatul se intoarce in prezentatie craniana abia in saptamana 34 sau chiar mai tarziu. De asemenea, este posibil sa nu se intoarca niciodata, ramanad in prezentatie pelviana (cu capul in sus).