1. Home
  2. Cum arata fatul in saptamana 16
Cum arata fatul in saptamana 16

Cum arata fatul in saptamana 16

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 778 Views
  • 0 Comments

In acest stadiu, fatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un bebelus. In urmatoarele trei saptamani, va creste foarte mult in lungime si isi va dubla greutatea.

Cat de mare este fatul in saptamana 16

In saptamana 16, fatul are 11-12 centimetri lungime si cantareste aproximativ 100 de grame. Este de marimea unui avocado, adica ar putea sa-ti incapa intr-o palma.

Cum arata corpul fatului

In acest stadiu, capul si gatul fatului sunt mai drepte. Ochii s-au apropiat, iar globii oculari se misca si sunt sensibili la lumina. Pleoapele sunt inca foarte subtiri si raman inchise.

Urechile si-au ocupat pozitia finala, iar sistemul auditiv este in plina dezvoltare. Fatul incepe sa-ti auda vocea si chiar este recomandat sa vorbesti cu el cat mai mult, pentru ca dupa nastere sa iti poata recunoaste vocea.

Incepand cu saptamana 16, fatul incepe sa acumuleze grasime sub piele, aceasta avand rol termoizolator.

Piciorusele sunt acum mai lungi decat mainile, iar unghiile sunt complet formate. Oasele se intaresc pe masura ce acumuleaza mai mult calciu. Toate incheieturile si articulatiile sunt functionale. Fatul este foarte jucaus, iar miscarile lui, mult mai bine coordonate, pot fi vazute la ecografie. Poate chiar sa prinda cordonul ombilical intre degete.

Deocamdata, fatul are suficient spatiu in uter si va profita din plin de el, miscandu-se in voie. Din aceasta saptamana, i-ai putea simti miscarile.

Cum se dezvolta organele si sistemele corpului

Sistemul circulator si cel urinar sunt functionale, totusi nu sunt complet dezvoltate.

Inima bebelusului pompeaza deja circa 20 litri de sange pe zi. La nivelul placentei se fac schimburile de oxigen si substante nutritive intre mama si fat. De la placenta, sangele incarcat cu nutrienti este transportat, prin cordonul ombilical, la bebelus. Astfel, bebelusul poate sa creasca si sa ia in greutate de la o saptamana la alta.

Organele genitale sunt complet dezvoltate, asa ca din saptamana 16 poti afla cu certitudine daca fatul este de sex feminin sau masculin. Daca este fetita, in aceasta saptamana in ovarele ei se formeaza milioane de ovule.

In saptamana 16 apar si accesele de sughit, fara insa a produce zgomotul specific. In acest stadiu, sughitul este considerat un exercitiu pentru dezvoltarea muschilor respiratori.