1. Home
  2. Cum arata fatul in saptamana 14 de sarcina
Cum arata fatul in saptamana 14 de sarcina

Cum arata fatul in saptamana 14 de sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 839 Views
  • 0 Comments

Saptamana 14 marcheaza inceputul trimestrului al doilea, dar si inceputul perioadei fetale, astfel ca de acum inainte nu vom mai vorbi despre un embrion, ci despre un fat. El este complet format, dar mai trebuie sa creasca destul de mult, iar dezvoltarea lui va fi, de acum inainte, mult mai rapida.

Cat de mare este fatul in saptamana 14

In aceasta etapa, fatul are aproximativ 10 centimetri lungime si cantareste pana in 60 de grame, fiind cam de dimensiunea unei lamai. In sfarsit, burtica ta ar trebui sa fie evidenta, iar cei din jur isi pot da seama ca esti insarcinata.

Cum arata corpul fatului

Incepand cu saptamana 14 de sarcina, corpul fatului va creste mai repede decat capul. Urechile s-au mutat de o parte si de alta a capului, ochii s-au apropiat, iar acum gatul se lungeste si barbia se ridica din piept. Cerul gurii este complet format. Mainile si picioarele sunt mai flexibile si mai active, dar inca nu ii poti simti loviturile.

Cum se dezvolta organele interne

Organele interne devin si ele functionale: ficatul incepe sa produca bila, iar pancreasul produce celule rosii. Inima ii bate de doua ori mai repede decat cea a unui adult. Plamanii nu au inca o functie respiratorie, iar prin ei trece doar lichidul amniotic.

Creierul este in plin proces de dezvoltare. Pe suprafata lui apar primele circumvolutiuni, proces care e aproape complet la sfarsitul celui de-al doilea trimestru. Datorita impulsurilor trimise de creier prin sistemul nervos, dezvoltat si el in aceasta etapa, apar primele expresii faciale. Asadar, bebelusul se incrunta, zambeste, isi suge degetul, casca si sughite. In curand vei putea chiar sa simti cand sughite.

De asemenea, fatul poate intredeschide ochii. Globii oculari sunt deja formati si se misca in orbite atunci cand exista stimuli precum lumina sau zgomot.

Organele sexuale sunt formate

In saptamana 14 de sarcina, organele sexuale externe sunt evidente, putand fi observate la ecografie. La fetite, ovarele se deplaseaza din abdomen catre pelvis, ocupand pozitia definitiva. Totodata, incep sa se formeze foliculii ovarieni.

Tiroida fatului ajunge la maturitate si incepe sa secrete hormoni. Glandele sudoripare sunt si ele dezvoltate in acest stadiu. La baietei, se dezvolta prostata.