1. Home
  2. Cum arata embrionul in saptamana 5 de sarcina
Cum arata embrionul in saptamana 5 de sarcina

Cum arata embrionul in saptamana 5 de sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 473 Views
  • 0 Comments

Felicitari! Cel mai probabil ai aflat de curand ca esti insarcinata! In corpul tau se formeaza acum o noua viata, iar despre aceasta minune vom vorbi in cele ce urmeaza.

In saptamana 5, sarcina se afla la inceputul perioadei embrionare. Daca pana acum embrionul semana mai mult cu un ”mormoloc” decat cu o fiinta umana, iata ca din aceasta saptamana lucrurile incep sa se schimbe usor, usor.

Cat de mare este embrionul in saptamana 5

In acest moment, embrionul din care se va dezvolta copilul tau are dimensiunea unei seminte de mustar, adica aproximativ trei milimetri. Desi este atat de mic, el se transforma rapid, iar in aceasta saptamana il asteapta schimbari importante.

Important de stiut! Pentru ca embrionul este atat de mic si nu are membrele formate, specialistii masoara lungimea lui de la crestet si pana la sezut. Acest mod de a-l masura se foloseste pana in saptamana 20, cand incepe sa se foloseasca lungimea crestet – calcai.

Inima bate cu putere

Saptamana aceasta se vor forma structurile care vor duce la aparitia ochilor si urechilor, iar inima embrionului bate deja intr-un ritm constant, cu toate ca nu este nici ea formata in totalitate, ci este mai degraba o structura din care inima propriu zisa urmeaza sa se formeze.

Tot saptamana aceasta incep sa se formeze si structurile care vor duce la aparitia maduvei spinarii si a creierului, dar si a altor organe importante.

In saptamana 5 de sarcina, cea in care te afli acum, embrionul este format, de fapt, din trei straturi: ectoderm, mezoderm si endoderm.

Ectodermul este stratul din care se vor dezvolta pe parcurs sistemul nervos, pielea, parul si unghiile. Mezodermul este stratul care duce la aparitia sistemului circulator, muschilor sau a inimii, iar endodermul se va transforma treptat in organe interne, tub digestiv si diverse glande care ajuta la buna functionare a organelor interne.

Placenta este in plina dezvoltare

In saptamana 5, placenta este si ea in plina dezvoltare. Ea a inceput sa se formeze inca din primele saptamani si va mai dura pana cand va fi complet dezvoltata, insa a inceput deja sa produca hormoni importanti pentru sustinerea sarcinii.