1. Home
  2. Cum arata embrionul in saptamana 3
Cum arata embrionul in saptamana 3

Cum arata embrionul in saptamana 3

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 527 Views
  • 0 Comments

In saptamana 3 de sarcina are loc implantarea blastocistului, aglomerarea de celule din care se va dezvolta embrionul.

Daca, din diverse cauze, blastocistul nu se implanteaza, tu vei avea o menstruatie normala, fara sa-ti dai seama ca el se formase. Daca blastocistul se implanteaza in alta parte decat in uter, acest lucru ar putea duce la aparitia unei sarcini extrauterine.

Ce se intampla cu blastocistul implantat, in saptamana 3

In acest punct, blastocistul are dimensiunea unui varf de ac, adica aproximativ 0,4 milimetri, dar celulele cresc si se multiplica foarte rapid. O parte din ele vor forma placenta, care va produce un hormon specific sarcinii, hCG. Acesta este hormonul pe care il detecteaza testele de sarcina, dar ele devin concludente abia in prima zi de intarziere a urmatoarei menstruatii, cel mai devreme.

Tot in saptamana 3, incepe sa se formeze in jurul celulelor lichidul amniotic, lichid care va proteja embrionul pe tot parcursul sarcinii. Acum se declanseaza si procesele de dezvoltare a blastocistului – incep sa se formeze creierul, maduva spinarii, inima si tractul gastrointestinal.

Embrionul are acum 46 de cromozomi – 23 de la tine si 23 de la partenerul tau, iar acesti cromozomi ii vor fi determinat deja sexul, in acest punct.

Aceasta mica aglomerare de celule, din care incepe sa se dezvolte o noua viata, se hraneste acum cu oxigen si cu substante nutritive pe care le primeste prin niste vase de sange din peretele uterului tau. Placenta nu este formata inca, asadar schimbul de substante are loc in mod direct.

Tot ce consumi tu ajunge si la blastocist, tocmai de aceea este o perioada critica in formarea sa, si trebuie sa ai un mod de viata cat mai sanatos, pentru a nu-i afecta dezvoltarea. Fumatul, consumul de alcool, consumul de medicamente sau de alte substante nocive pot duce la oprirea din dezvoltare a blastocistului si, implicit, la pierderea timpurie a sarcinii.