1. Home
  2. Cum arata embrionul in saptamana 10
Cum arata embrionul in saptamana 10

Cum arata embrionul in saptamana 10

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 470 Views
  • 0 Comments

Chiar daca nu sunt complet dezvoltate, multe din organe functioneaza deja, iar corpul embrionului incepe sa capete forma umana.  

Cat de mare este embrionul in saptamana 10

In acest punct al sarcinii, embrionul are aproximativ cinci centimetri lungime si cantareste pana in 10 grame.

S-ar putea spune ca este cat o capsuna mai mare.

O multime de organe functioneaza deja

In saptamana 10 embrionul are deja, printre altele, rinichi, ficat, creier si plamani. Aceste organe functioneaza deja, dar vor continua sa se dezvolte, sa preia noi functii si sa creasca, odata cu intregul corp.

Ca si dimensiune, capul copilului reprezinta acum jumatate din corpul sau. Daca l-ai putea vedea, ai observa ca are o frunte proeminenta, foarte mare in raport cu capul, deoarece creierul este intr-o continua crestere.

Acum este perioada in care incepe sa se dezvolte gatul. Pe masura ce corpul embrionului se alungeste si capul ia forma normala, gatul va fi din ce in ce mai bine definit. Pana acum, capul s-a dezvoltat direct din trunchi, iar gatul, asa cum il stim noi, nu a existat.

Daca in saptamanile anterioare, embrionului i s-au dezvoltat pleoapele, pe care ulterior le-a putut inchide, acum, in saptamana 10, ochii sunt in plin proces de dezvoltare. Loteria genetica i-a determinat deja culoarea irisului, desi mai e foarte mult pana cand vei afla care e aceea.

Embrionul e deja foarte activ

Tot in aceasta saptamana, incepe sa creasca parul, dar si unghiile de la maini si de la picioare. Degetele nu mai sunt unite acum de acea membrana subtire si translucida, ci sunt complet despartite unul de celalalt.

Embrionul incepe sa inghita din lichidul amniotic care il inconjoara. Mai mult, el este foarte activ – misca mainile si picioarele. Deocamdata nu ii poti simti miscarile deoarece este inca foarte mic si are suficient loc “de joaca”.