1. Home
  2. Consultatiile din trimestrul al treilea
Consultatiile din trimestrul al treilea

Consultatiile din trimestrul al treilea

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 530 Views
  • 0 Comments

In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina va trebui sa mergi la medic mai des pentru controalele de rutina. In general, incepand cu saptamana 32, controalele vor avea loc o data la doua saptamani, iar incepand cu saptamana 36 medicul te va chema la un consult saptamanal.

De ce consultatiile din trimestrul trei sunt mai dese

In ultimul trimestru de sarcina creste riscul unor complicatii, asadar se recomanda mai multe teste de screening. In plus, pe masura ce se apropie nasterea, este nevoie de teste pentru a vedea care e starea fatului, care e pozitia lui si altele.

Daca ti se pare ca medicul iti recomanda, dintr-o data, mai multe analize, asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu tine sau cu sarcina, ci pur si simplu acesta este protocolul urmat de obstetricieni. Daca ai orice intrebare, nu ezista sa discuti cu medicul tau.

Ce teste de screening se fac in trimestrul 3

Asadar, pe langa verificarea greutatii si a tensiunii arteriale, in trimestrul trei vei fi testata si pentru urmatoarele afectiuni, adesea intalnite in aceasta faza a sarcinii:

  • Diabetul gestational – un tip de diabet care apare in sarcina si care poate fi tinut sub control daca este depistat la timp;
  • Anemia – o afectiune care poate afecta sarcina si poate duce la o nastere prematura, daca nu este identificata si tratata din timp;
  • Infectia cu streptococ de grup B – aceasta bacterie care se gaseste in mod normal la nivelul vaginului si rectului, nu prezinta niciun pericol pentru mama, dar se poate transmite copilului in timpul nasterii, provocandu-i infectii grave. In ultimul trimestru, medicul trebuie sa stie daca esti infectata pentru a-ti putea administra tratament prevenitv in timpul nasterii.

Pe langa aceste teste, in ultimul trimestru de sarcina, medicul va verifica la fiecare control si starea fatului. Astfel, vor fi urmarite bataile inimii sau pozitia fatului in interiorul uterului. Intre saptamanile 31 si 33 ti se va recomanda morfologia fetala de trimestrul trei care va stabili daca fatul are dimensiunile normale si daca organele lui functioneaza in parametri optimi.

Toate aceste controale recomandate in ultimul trimestru te vor ajuta sa intelegi mai bine tot ce se intampla cu corpul tau, dar si cu fatul. Orice intrebare sau nelamurire ai avea, e bine sa discuti deschis cu medicul, pentru ca nasterea sa te gaseasca pregatita, informata si sa fie o experienta pozitiva.