1. Home
  2. Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 39
Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 39

Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 39

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 916 Views
  • 0 Comments

Mai este foarte putin pana cand iti vei tine in brate bebelusul! Chiar daca mergi la control saptamanal, medicul nu iti poate spune cand se va declansa travaliul, insa iti va spune, probabil, ca organismul tau se pregateste pentru nastere.

Stergerea colului uterin

In ultimele saptamani, cele mai multe mamici nu mai observa schimbari in corpul lor. Dar asta nu inseamna ca ele nu se produc. Pe masura ce sarcina se apropie de termen, se produce stergerea sau maturarea colului uterin, un proces prin care colul se pregateste pentru nastere. El devine mai moale, mai subtire si mai scurt.

Maturarea colului se masoara in procente, iar atunci cand ai ajuns la 100%, inseamna ca urmeaza sa se declanseze travaliul cat de curand.

Daca treci de 40 de saptamani fara sa apara contractiile specifice travaliului, medicul iti va recomanda sa faci monitorizarea fetala pentru a se asigura ca sarcina poate continua in siguranta. Daca a trecut mai mult de o saptamana de la data probabila a nasterii, va trebui sa vorbesti cu doctorul tau despre provocarea travaliului.

Urmareste miscarile fetale

In timp ce astepti sa se declanseze nasterea, nu uita sa urmaresti cu atentie miscarile fetale. Fatul ar trebui sa ramana destul de activ pana in momentul nasterii. Daca miscarile lui devin, brusc, mai rare decat in mod normal, este important sa contactezi medicul imediat ce iti dai seama.

De asemenea, trebuie sa anunti medicul daca crezi ca s-au rupt membranele (s-a rupt apa). Unele gravide elimina o cantitate mare de lichid amniotic atunci cand se rup membranele, astfel ca le este clar ce s-a intamplat. Insa altele au doar o scurgere usoara si pot sa nu isi dea seama ca s-a rupt apa. Oricum ar fi in cazul tau, trebuie sa anunti medicul imediat. Daca se rup membranele, dar nu se declanseaza travaliul, va trebui sa ti se provoace nasterea, altfel exista risc de infectii.

Odihneste-te cat mai mult

Cu siguranta iti e deja foarte greu sa gasesti pozitii confortabile pentru somn, iar greutatea uterului care apasa pe vezica urinara te face sa te trezesti des pentru a merge la toaleta. Sunt probleme normale in aceasta perioada si toate viitoarele mamici se confrunta cu ele. Chiar si asa, trebuie sa te odihnesti si sa gasesti modalitati de a te relaxa.

Pana in saptamana 39, probabil ca ai stabilit deja ultimele detalii legate de nastere si ai pregatit bagajul pentru maternitate. Asa ca singurul lucru care iti ramane de facut este sa te odihnesti si sa te bucuri de timpul petrecut cu partenerul sau cu familia, mai ales ca in curand viata ta se va schimba pentru totdeauna.