1. Home
  2. Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 19
Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 19

Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 19

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 248 Views
  • 0 Comments

Cu siguranta ca burtica ta se vede deja si probabil ca te uiti zilnic in oglinda pentru a vedea cum se dezvolta, lucru pe care il fac toate viitoarele mamici. Ei bine, trebuie sa stii ca, incepand cu saptamana 19, burtica incepe sa creasca intr-un ritm accelerat.

Principalele schimbari din corpul tau

Ca rezultat al acestei cresteri, e posibil sa ai niste dureri in abdomenul inferior, partea de jos a burtii, acolo unde ligamentele pelvisului sustin greutatea uterului si a fatului.

Aceste dureri pot sa apara mai ales cand schimbi pozitia corpului, dar si la finalul zilei, cand te asezi in pat pentru somn. Le poti simti ca pe niste intepaturi, de-o parte si de alta a burtii sau doar intr-o parte. Trebuie sa stii ca aceste senzatii sunt perfect normale – organismul tau se adapteaza la greutatea copilului – drept urmare nu trebuie sa te ingrijorezi, decat daca se accentueaza brusc.

Daca ai aceste intepaturi, asigura-te ca bei suficienta apa in timpul zilei, pentru a fi hidratata, si incearca sa faci putina gimnastica, exercitii usoare de intindere, care ti-ar putea ameliora durerea.

Schimbarile de la nivelul pielii in saptamana 19 de sarcina

Tot din saptamana 19, s-ar putea sa observi si niste schimbari ce au legatura cu pielea ta. De exemplu, palmele pot deveni putin mai rosii ca de obicei. Daca treci prin asta nu trebuie sa te sperii, este un alt efect al modificarilor hormonale specifice sarcinii.

Daca nu au aparut deja hiperpigmentarile pielii, probabil ca vei incepe sa le observi in curand. Este vorba de zone mai inchise la culoare, fie pe corp, fie pe fata. Pe langa linia nigra – linia inchisa la culoare care urca dinspre osul pubian catre buric sau chiar mai sus – este posibil sa iti apara zone hiperpigmentate si pe fata, de exemplu pe obraji sau pe buza superioara, dar si la subrat sau in zona intima. Petele de pe fata pot fi inestetice, insa trebuie sa stii ca sunt normale, fiind legate tot de hormonii specifici sarcinii, si, in plus, vor disparea dupa nastere.

Intre timp, nu uita sa folosesti crema de protectie solara, indiferent de anotimp. Pe langa faptul ca iti protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete, ea va preveni accentuarea petelor de pe fata, caci soarele le-ar putea inchide la culoare si mai mult, mai ales daca esti gravida in timpul verii.