1. Home
  2. Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 13
Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 13

Ce se intampla in corpul mamei in saptamana 13

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 385 Views
  • 0 Comments

Felicitari! Mai ai o saptamana si inchei primul trimestru de sarcina! Iata ce se intampla in corpul tau acum si la ce ar trebui sa te astepti in perioada aceasta.

Chiar daca burtica ta nu se vede prea bine si nu ai inceput inca sa porti haine pentru gravide, sa stii ca din aceasta saptamana lucrurile s-ar putea schimba. Daca ai avut greturi, ameteli si te-ai simtit foarte obosita pana acum, situatia s-ar putea imbunatati considerabil incepand cu saptamana 13.

Important de stiut! Din aceasta saptamana, riscul de a pierde sarcina este cu mult diminuat.

Inceputul “perioadei de miere” a sarcinii vine cu mici neplaceri

Din saptamana 13 si pana in saptamana 27, vei traversa ceea ce multe mamici numesc “perioada de miere” a sarcinii. Asta inseamna ca acum vei avea mai multa energie, vei scapa de episoadele de emotii intense, iti va reveni apetitul sexual si vei avea o stare generala mult mai buna. Practic, in aceasta perioada viitoarele mamici se bucura cel mai mult de sarcina.

Dar pentru ca sarcina are neplacerile ei in toate trimestrele, trebuie sa stii ca incepand cu aceasta saptamana ai putea avea mai multe episoade de arsuri la stomac, adica de reflux gastroesofagian. Arsurile la stomac sunt cauzate de progesteron, un hormon care ajuta corpul mamei sa se pregateasca pentru nastere. El relaxeaza muschii si odata cu ei si sfincterul de la intrarea in stomac, iar pentru ca fatul incepe acum sa se miste din ce in ce mai mult, el pune presiune pe tractul tau digestiv, astfel ca acidul din stomac iese mai usor.

Tot acum ai putea incepe sa simti si o stare de presiune in partea de jos a abdomenului. Aceasta are legatura cu faptul ca bebelusul e in plina dezvoltare, iar corpul tau incearca sa se adapteze schimbarilor. Aceasta usoara presiune este normala, insa daca simti durere sau ai si alte simptome, e bine sa te adresezi medicului tau pentru a preveni orice problema.

Ce se intampla cu sanii tai

Tot acum, s-ar putea sa observi ca pe abdomenul tau, pe sani, pe solduri si pe fund incep sa apara si primele vergeturi. Asta inseamna ca aceste zone incep usor, usor sa creasca, iar cea mai evidenta schimbare, in prima faza, va fi cea de la nivelul sanilor .

In saptamana 13, sanii incep sa fie mai sensibili, devin deja vizibil mai mari si au o consistenta nodulara, care nu ar trebui sa te sperie, pentru ca este o schimbare cat se poate de normala – glandele mamare se pregatesc pentru productia de lapte.

Chiar daca ti se pare foarte devreme, trebuie sa stii ca sanii tai au inceput deja productia de colostru, un lichid bogat in substante nutritive, ca un lapte mai gros, dar de culoare galbuie, semi-transparent, care apare inaintea laptelui, si cu care copilul se va hrani imediat dupa nastere. In plus, tot acum s-ar putea sa observi ca sub pielea sanilor apar si niste vene mai vizibile, lucru cat se poate de normal, care nu ar trebui sa te ingrijoreze.