1. Home
  2. Bitestul – cand este indicat si cum se interpreteaza rezultatul
Bitestul – cand este indicat si cum se interpreteaza rezultatul

Bitestul – cand este indicat si cum se interpreteaza rezultatul

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 637 Views
  • 0 Comments

Bitestul se efectueaza intre saptamanile 11 si 14 de sarcina si depisteaza riscul fatului de a dezvolta anomalii cromozomiale, precum sindromul Down (trisomia 21) si sindromul Edwards (trisomia 18).

Sindromul Down se caracterizeaza prin retard psihic usor sau moderat. Multe dintre persoanele diagnosticate cu sindrom Down se confrunta si cu probleme cardiace, intestinale, de vedere sau de auz.

Sindromul Edwards este fatal, statisticile aratand ca peste 90% dintre bebelusii diagnosticati nu vor ajunge la varsta de un an.

Ce este bitestul

Bitestul consta in doua investigatii:

  • O analiza de sange care masoara nivelul a doi hormoni de sarcina: proteina plasmatica (PAPP-A) si gonadotropina corionica umana (HCG);
  • O ecografie ce masoara spatiul transparent pe care fatul il are in spatele gatului (translucenta nucala).

Rezultatele acestor doua investigatii sunt corelate cu anumiti parametri ai mamei, precum varsta, inaltime, greutate, tensiune arteriala, tehnici de reproducere asistata. Aceste corelatii il ajuta pe medic sa evalueze riscul ca gravida sa dea nastere unui bebelus cu afectiuni genetice cromozomiale.

Important de stiut! Bitestul nu evalueaza riscul defectelor de tub neural, de exemplu spina bifida.

Cum se interpreteaza rezultatele

Bitestul poate spune doar cat de mare este riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Un risc scazut nu garanteaza ca vei naste un copil sanatos, la fel cum un risc crescut nu inseamna ca vei avea, cu certitudine, un copil cu sindrom Down sau Edwards.

Totusi, un rezultat pozitiv al bitestului va impune efectuarea unor teste suplimentare, care sa confirme prezenta anomaliilor cromozomiale la fat:

  • Biopsia de vilozitati coriale, care presupune recoltarea unui fragment din placenta;
  • Amniocenteza, care presupune recoltarea unei mici cantitati de lichid amniotic.

Bitestul se efectueaza mai devreme decat alte teste de screening, lucru care iti va permite sa iei cea mai buna decizie in ceea ce priveste cursul sarcinii.

  • Share: