Sa mananci sanatos si echilibrat este important tot timpul, dar in sarcina trebuie sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei. Pe langa faptul ca trebuie sa alegi alimente hranitoare, mai trebuie sa tii cont si de faptul ca anumite mancaruri pot pune sarcina in pericol.
Iata care sunt acestea:
Carnea cruda sau in sange
Alimentele care contin carne cruda, precum sushi, sau cele gatite pentru un timp scurt, precum fripturile in sange, pot fi contaminate cu bacterii, iar infectiile iti pot afecta sarcina. Ca sa fii sigura ca nu mananci carne contaminata cu Salmonella, E. coli sau alte bacterii, ai grija ca aceasta sa fie gatita la temperaturi inalte.
Mezelurile
Mezelurile nu sunt o alegere sanatoasa pentru ca au un continut mare de aditivi si conservanti, dar si pentru ca pot fi contaminate cu bacterii periculoase.
Pestele bogat in mercur
Mercurul din peste poate afecta in mod direct dezvoltarea mentala a copilului. Pestii de dimesiuni mari – rechin, peste-spada – contin, in general, cantitati mai mari de mercur. Variante mai sigure sunt conservele de ton si somonul.
Ouale crude
Preparatele pe baza de oua crude trebuie evitate in sarcina, pentru ca exista posibilitatea ca acestea sa fie infestate cu Salmonella. Evita asadar dressingurile, sosurile sau maioneza, atat acasa, cat si la restaurante. De asemenea, atunci cand mananci oua, ai grija sa fie gatite suficient.
Branzeturile cu mucegai
Evita toate branzeturile cu mucegai, pe parcursul sarcinii. Chiar daca in mod normal, acestea nu prezinta un pericol pentru sanatate, in sarcina pot pune probleme.
Laptele proaspat, nepasteurizat
Asigura-te ca tot laptele pe care il consumi pe parcursul sarcinii este pasteurizat. Laptele nepasteurizat poate contine Listeria, o alta bacterie periculoasa.
Pateurile proaspete din carne sau organe
Pateurile proaspete, din carne sau organe, cum sunt pateurile de ficat, nu sunt recomandate in sarcina tot din cauza bacteriei Listeria. E indicat sa te feresti de ele, mai ales cand nu stii cum au fost preparate, de exemplu la restaurant.
Mancarurile si bauturile pe baza de cofeina
Chiar daca in sarcina este permis un consum moderat de cofeina, mancarurile si bauturile care contin cofeina ar trebui evitate cel putin in primul trimestru. Consumul mare de cofeina poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura, o greutate scazuta la nastere sau chiar la simptome de sevraj la nou nascut.
Alcoolul
Alcoolul este interzis in sarcina si nu trebuie consumat nici macar in cantitati foarte mici. Alcoolul influenteaza dezvoltarea fatului si a sarcinii si poate duce la complicatii.
Fructele si legumele nespalate
Fructele si legumele proaspete sunt recomandate in sarcina, dar este esential ca ele sa fie spalate foarte bine inainte de a fi consumate, deoarece pot fi infestate atat cu bacterii din sol, cat si cu substante chimice care au ajutat la cresterea lor.