1. Home
 2. Alergiile in sarcina. Ce tratamente sunt permise
Alergiile in sarcina. Ce tratamente sunt permise

Alergiile in sarcina. Ce tratamente sunt permise

 • September 19, 2018
 • 0 Likes
 • 832 Views
 • 0 Comments

La fel ca orice alte afectiuni, si alergiile pot crea probleme in sarcina. Fie ca o aveai inainte de a ramane insarcinata, fie ca a aparut in timpul sarcinii, alergia trebuie discutata cu medicul pentru a stabili un tratament sigur. Multe dintre medicamentele antihistaminice, utilizate in mod normal in alergii, sunt interzise pe perioada sarcinii.

Rinita de sarcina

Rinita alergica, manifestata prin nas infundat, secretii nazale, stranut frecvent, afecteaza pana la 75% dintre gravide. Pe langa rinitele deja existente si agravate in contextul sarcinii, exista si rinite gestationale. Deci chiar daca nu ai avut alergii inainte de sarcina, de acum inainte e posibil sa apara.

Sarcina si testarea cutanata

In cazul alergiilor, in general, testul cutanat este cel mai concludent pentru a stabili exact ce substanta declanseaza problemele. Insa in sarcina nu este recomandata testarea cutanata deoarece, oricat de mica ar fi cantitatea de alergeni cu care se efectueaza testul, exista riscuri majore de declansare a unei reactii alergice grave la gravida.

Cum sa-ti reduci simptomele de alergie in sarcina

Inainte de a apela la tratamente medicamentoase, exista cateva metode sigure de a diminua simptomele alergiei:

 • Incearca sa iti dai seama singura ce iti provoaca alergia si sa eviti, apoi, substanta respectiva;
 • Foloseste spray-uri nazale naturale, de exemplu pe cele cu apa de mare. Ele nu sunt contraindicate gravidelor, atata timp cat nu mai contin si alte substante pe langa apa sarata;
 • Fa irigatii nazale. La farmacie poti gasi instrumente speciale pentru irigatiile nazale. Acestea se fac doar cu apa distilata sau cu apa fiarta in prealabil si apoi racita. Procesul este nedureros, poate doar usor neplacut, dar ajuta la curatarea cailor respiratorii superioare, drept urmare poate ameliora simptomele alergiilor;
 • Fa miscare. Aceasta ajuta in reducerea inflamatiilor nazale cauzate de alergii;
 • Dormi cu capul usor ridicat. Folosirea unei perne mai inalte, astfel incat sa dormi cu capul usor mai ridicat, te-ar putea ajuta sa respiri mai bine, si sa diminuezi astfel efectele unei alergii.

Ce medicamente pentru alergii pot fi luate in sarcina

Exista medicamente pentru alergii care sunt considerate sigure in cazul gravidelor. Este vorba de cele pe baza de clorfeniramina, difenhidramina sau loratadina. Totusi, asta nu inseamna ca le poti lua fara sa ceri acordul medicului tau.

 • Share: