1. Home
  2. Incompetenta cervicala si cerclajul
Incompetenta cervicala si cerclajul

Incompetenta cervicala si cerclajul

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 421 Views
  • 0 Comments

Incompetenta cervicala este principala cauza a avortului spontan in trimestrul al doilea si una din cauzele frecvente ale nasterii premature. Un col incompetent se scurteaza si se deschide prea devreme, iar pentru a preveni travaliul prematur sau avortul medicii recomanda cerclajul.

Ce este incompetenta cervicala

Pe masura ce sarcina avanseaza, colul uterin se scurteaza si incepe sa se deschida, pregatindu-se astfel pentru nastere. Insa la o femeie din 100 aceste lucruri se intampla prea devreme, cu mult inainte ca sarcina sa ajunga la termen. Astfel se ajunge la avort, iminenta de avort, ruperea prematura a membranelor si chiar nastere prematura.

Riscul de incompetenta cervicala este mai mare la femeile care:

  • Au suferit o interventie chirurgicala la nivelul colului uterin, de exemplu o conizatie;
  • Au suferit o intrerupere de sarcina;
  • Au avut o nastere dificila, cu urmari la nivelul colului;
  • S-au nascut cu o malformatie a uterului sau colului.

Daca prezinti acesti factori de risc, medicul tau ginecolog va urmari starea colului, pe masura ce sarcina avanseaza, prin examinare pelvina si prin ecografii.

Ce este cerclajul si cand se face

Daca va constata ca ai un risc mare de incompetenta cervicala, medicul iti va recomanda cerclajul, o interventie prin care colul este cusut asa incat sa stea inchis pana cand sarcina ajunge la termen.

La gravidele care prezinta factorii de risc ai incompetentei cervicale, procedura se poate face intre 12 si 14 saptamani de sarcina pentru a preveni deschiderea si scurtarea colului.

Cerclajul se poate face si mai tarziu in sarcina. Este vorba de cerclajul “la cald” facut atunci cand colul este deja usor dilatat si scurtat. Interventia nu se poate face, insa, daca dilatatia a ajuns la peste patru centimetri sau daca s-au rupt membranele.

Cand modificarile colului intervin spre sfarsitul sarcinii, medicul iti poate recomanda repaos la pat in loc de cerclaj.

Cum se face cerclajul

Interventia se face sub anestezie locala si se poate realiza in doua moduri:

  • Prin insailarea unui fir de sutura innodat multiplu la nivelul colului;
  • Printr-un pesar – un fel de inel dintr-un material special, care se pune in jurul colului.

Spitalizarea poate dura cateva ore sau o noapte, timp in care gravida va avea sangerari vaginale si crampe. Timp de cateva zile, va fi nevoie de repaos la pat, iar contactul sexual este interzis timp de cel putin o saptamana.

In general, cerclajul este indepartat la 37 de saptamani, dar se poate scoate si mai devreme daca se declanseaza travaliul.

  • Share: