1. Home
 2. Deficientele de auz si screeningul lor
Deficientele de auz si screeningul lor

Deficientele de auz si screeningul lor

 • June 24, 2021
 • 0 Likes
 • 596 Views
 • 0 Comments

Daca este descoperita la timp, hipoacuzia poate sa fie remediata prin proteze speciale pentru nou-nascuti sau prin implanturi cohleare, astfel ca dezvoltarea copilului va fi una normala. Dar la un bebelus hipoacuzia este greu de identificat si de aceea se impun testele de screening, care trebuie efectuate inainte de iesirea din maternitate. 

Toti nou-nascutii au nevoie de screening auditiv

Auzul joaca un rol extrem de important in dezvoltarea copilului si in procesul de dezvoltare si de aceea este extrem de important ca hipoacuzia sau surditatea sa fie descoperite cat mai devreme. Se recomanda ca toti nou-nascutii sa treaca prin teste de screening auditiv, chiar daca nu au factori de risc pentru surditate, chiar daca par sa raspunda la zgomote. 

Un bebelus poate sa se sperie de zgomote sau sa intoarca capul catre ele, dar asta nu inseamna ca el aude toate sunetele din jur. Exista copiii hipoacuzici care aud sunetele puternice, dar nu aud vocile oamenilor si nu pot intelege limbajul vorbit. 

O hipoacuzie care nu este depistata la timp afecteaza grav dezvoltarea limbajului, dezvoltarea socio-emotionala si intreaga viata a copilului. 

Cum se face screeningul deficientelor de auz

Metoda este simpla, deloc invaziva si dureaza cinci, zece minute. In urechea bebelusului se introduce o sonda (ca o casca). Aceasta masoara emisiile otoacustice, adica sunetele produse de urechea interna ca raspuns la un stimul auditiv. Bebelusul nu va simti nicio durere, iar testul se poate face chiar si atunci cand el doarme. 

Daca nou-nascutul nu trece primul test de screening, asta nu inseamna ca el are probleme de auz. De fapt, cei mai multi nou-nascuti care pica testul in primele zile de viata, vor avea un auz normal. Insa este foarte important sa se investigheze in continuare problema tinand cont de recomandarile pediatrului sau neonatologului. 

Semne ca un bebelus nu aude bine

Pe de alta parte, daca un bebelus trece testele de screening auditiv, asta nu inseamna ca nu isi poate pierde auzul mai tarziu. De aceea, toti parintii trebuie sa stie care sunt semnele hipoacuziei la bebelus:

 • La o luna nu se sperie de zgomotele puternice. La trei, patru luni, nu intoarce capul catre zgomotele puternice; 
 • Nu isi da seama ca esti langa el decat atunci cand te vede;
 • Nu pare incantat, bucuros atunci cand ii vorbesti;
 • La 12, 15 luni, nu spune cuvinte simple precum “mama” sau “tata” si nu pare sa inteleaga ceea ce ii spui;
 • Nu raspunde in niciun fel atunci cand il strigi;
 • Pare sa auda unele sunete, dar pe altele nu. Unii copii isi pierd auzul la o singura ureche, altii aud doar suntele joase, dar nu si pe cele inalte; 
 • Nu isi poate sustine capul sau incearca sa se ridice in picioare foarte tarziu. La unii copii hipoacuzici, este afectata si partea urechii interne care e responsabila cu echilibrul. 

Pentru ca pierderea auzului este, uneori, treptata, se recomanda ca cei mici sa fie testati din nou in jurul varstei de patru ani, chiar daca nu par sa aiba probleme de auz. 

 • Share: