1. Home
  2. Cum iti dai seama ca esti in perioada fertila
Cum iti dai seama ca esti in perioada fertila

Cum iti dai seama ca esti in perioada fertila

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 815 Views
  • 0 Comments

Poti sa folosesti metoda calendarului, dar cel mai bun indicator ramane mucusul cervical. Inainte de a vorbi despre acesta, trebuie sa ne amintim cateva lucruri despre ovulatie.

Ce trebuie sa stii despre ovulatie

In fiecare luna ovarele tale elibereaza pe rand cate un ovul – aceasta este ovulatia. Ovulul traverseaza apoi trompele uterine si ajunge in uter. Pentru ca sarcina sa se produca, este necesar ca acest ovul sa intalneasca un spermatozoid in perioada sa de viata, adica in cel mult doua zile.

Avand in vedere ca spermatozoizii traiesc mai mult, pana la cinci zile, sansele lor de intalnire cu ovulul cresc daca ai contact sexual fie in ziua ovulatiei, fie cu doua sau trei zile inainte de ovulatie.

La un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare aproximativ in ziua 14, calculand incepand cu prima zi de menstruatie. La un ciclu menstrual mai lung, de 29 de zile, ovulatia apare cam in ziua 15. Tot asa, daca ai un ciclu menstrual de 30 de zile, ovulatia apare, cel mai probabil, in ziua 16.

Cum iti dai seama ca esti in perioada fertila

Dupa cum spuneam, cel mai bun indicator al perioadei fertile este mucusul cervical.

Mucusul cervical e produs de colul uterin si influentat de hormonii din organism, in special de estrogen. Pe masura ce tu te apropii de ovulatie, nivelul de estrogen din corpul tau creste, iar mucusul cervical incepe sa isi schimbe consistenta si culoarea, indicand astfel perioada fertila.

Majoritatea femeilor isi dau seama de prezenta mucusului cervical inca din adolescenta. Acesta poate fi observat fie pe hartia igienica, la toaleta, fie pe lenjeria intima, fie prin introducerea unui deget in vagin.

Cum arata mucusul cervical in perioada fertila

La inceput, imediat dupa menstruatie, mucusul cervical se secreta in cantitati foarte mici, iar senzatia pe care o vei simti va fi aceea de uscaciune in zona vaginului. Pe masura ce se apropie ovulatia si perioada fertila, mucusul cervical va creste in cantitate, iar consistenta sa va fi una cremoasa. Culoarea poate varia de la alb pana la alb-galbui.

In zilele de dinaintea ovulatiei, cand incepe de fapt perioada fertila, mucusul cervical isi schimba culoarea si consistenta. Astfel, el devine mult mai lichid, similar albusului de ou sau chiar mai apos, creste in cantitate si nu mai este alb sau alb-galbui, ci limpede. Cand remarci aceasta schimbare, inseamna ca ai ajuns in perioada fertila a lunii.

Imediat dupa ovulatie, mucusul cervical se ingroasa din nou, scade cantitativ si incepe sa isi modifice iar culoarea, devenind din nou alb sau alb-galbui.

  • Share: