1. Home
  2. Unde doarme bebelusul. Reguli de siguranta
Unde doarme bebelusul. Reguli de siguranta

Unde doarme bebelusul. Reguli de siguranta

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 526 Views
  • 0 Comments

Cel mai indicat loc pentru somnul bebelusului este patutul special pe care trebuie sa-l alegi tinand seama de mai multe aspecte, prezentate mai jos.

Poate ca unele din ele nu par relevante pentru primele luni de viata ale bebelusului, dar tine cont ca patutul va ramane in casa voastra mult timp si trebuie sa-l protejeze pe cel mic si atunci cand va incepe sa se ridice in picioare sau sa se catare. 

Asadar, cand alegi un patut tine cont de urmatoare reguli pentru siguranta copilului tau:

Barele de pe lateralele patutului nu trebuie sa aiba intre ele distante mai mari de 9,5 milimetri. Nu sunt recomandate barele din lemn pentru ca bebelusul poate musca din ele, atunci cand ii cresc dintii, inghitind aschii sau vopsea. 

Evita patuturile care au gauri sau orice alte decoratiuni in care copilul si-ar putea prinde degetele sau chiar membrele. 

Atentie si la jucariile de plus! Oricat ar fi de dragalase, ele nu au ce cauta in patutul copilului, nici daca i le pui la picioare sau in alt loc in care crezi ca nu poate ajunge. Riscul de sufocare este mic, dar exista. Exceptie fac acele jucarii care se pot lega strans de barele patutului. 

Bebelusul nu are nevoie de perna si paturica. Mai mult decat atat, acestea sunt foarte periculoase, caci exista riscul de sufocare. 

Jucariile mobile pentru patut de tip carusel sau arcada sunt permise atata timp cat sunt prinse foarte bine de patut sau perete. De asemenea, e foarte important sa fie prinse suficient de sus, astfel incat bebelusul sa nu se incurce in ele atunci cand incepe sa se rostogoleasca singur. Iar cand incepe sa se ridice in sezut sau in picioare, aceste jucarii trebuie sa dispara. 

Alege cu grija locul unde asezi patutul. El trebuie sa fie departe de ferestre, dar si de mese sau comode, astfel incat copilul sa nu ajunga la diverse obiecte asezate pe aceste suprafete. De asemenea, ar fi bine sa nu existe tablouri sau oglinzi pe peretele de langa patut. Daca vrei sa decorezi frumos camera copilului, foloseste tapet sau alte tipuri de decoratiuni care se lipesc.

Atunci cand alegi salteaua pentru patut, ai grija sa se potriveasca perfect ca dimesniuni. Daca ramane spatiu intre saltea si cadrul patului, exista riscul ca bebelusul sa-si prinda acolo membrele sau chiar capul. De asemenea, trebuie sa folosesti cearsafuri potrivite ca marime si care se prind bine de saltea. Daca bebelusul reuseste sa traga de cearsaf, riscul de sufocare este mare. 

Aparatorile laterale pentru patut nu sunt nici ele necesare. Statisticile arata ca nu previn accidentele si, mai mult, sunt periculoase caci exista riscul de sufocare.

  • Share: