In momentul in care se nasc, cei mici au adesea un exces de lichide in corp, lichide pe care le elimina rapid dupa nastere. Acesta este motivul pentru care aproape toti nou nascutii pierd cam a zecea parte din greutate in primele cinci zile de viata.
Daca totul este in regula, ei recastiga greutatea pierduta pe parcursul a inca cinci zile. Astfel, la 10 zile de la nastere, nou-nascutii vor avea greutatea cu care s-au nascut. De aici inainte, cresterea este foarte rapida, mai ales in timpul puseelor de crestere care au loc la sapte, zece zile, apoi din nou intre trei si sase saptamani de viata.
In prima luna a bebelusului, vei observa ca medicii masoara cu atentie dimensiunea capului deoarece cresterea capului este in stransa legatura cu dezvoltarea creierului. La finalul primei luni, circumferinta capului este mai mare cu aproximativ trei centimetri decat la nastere.
Daca ai nascut natural, e posibil ca nou-nascutul sa fi avut capul usor alungit sau ochii mai umflati. In cursul primei luni de viata, capul revine la forma normala, rotunjita, iar ochii se dezumfla. Vanataile de pe scalp sau petele rosiatice de pe albul ochilor dispar in primele doua, trei saptamani de viata.
Este posibil sa observi ca bebelusul isi pierde parul pe care il avea la nastere. Poate chiar sa aiba o zona fara par la spatele capului, acolo unde scalpul se freaca de suprafata pe care doarme. Aceste lucruri sunt normale, iar in urmatoarele luni vor aparea fire de par noi si sanatoase pe tot scalpul.
In a treia sau a patra saptamana de viata este posibil sa apara acneea bebelusului – mici cosuri pe fata – provocata de hormonii pe care cel mic i-a primit de la mama, in ultima perioada a sarcinii. Acesti hormoni intensifica activitatea glandelor sebacee, iar situatia este inrautatita de faptul ca pielea bebelusului este foarte mult in contact cu diverse suprafete, de exemplu cu cearsaful de pe patut. Daca acesta e spalat cu detergenti mai duri sau este adesea murdar de lapte, poate sa agraveze acneea. Schimba des cearsaful bebelusului si spala-i fata o data pe zi cu un sapun bland, special pentru nou-nascuti.
In primele saptamani dupa nastere, corpul bebelusului nu stie inca sa se adapteze la schimbarile de temperatura. Concret, el nu poate sa transpire, daca ii este cald, si nici nu poate sa tremure pentru a se incalzi daca ii e frig. De aceea e foarte important sa te asiguri ca imbraci copilul corespunzator. Asta, insa, nu inseamna sa ii dai foarte multe haine, doar pentru ca e bebelus. Ca regula generala, gandeste-te cum te-ai imbraca tu in conditiile respective si mai adauga un strat de haine pentru cel mic.
Culoarea pielii poate sa varieze de la roz la albastrui. Pielea de pe maini si de pe labele picioarelor poate sa fie mai albastruie si mai rece decat pielea de pe restul corpului. Asta nu trebuie sa te sperie. Vasele de sange de la nivelul extremitatilor sunt mai sensibile la schimbarile de temperatura si tind sa se contracte cand e putin mai frig. Insa daca misti mainile si picioarele bebelusului, vei observa ca ele revin la culoarea rozalie destul de repede.