In jurul varstei de sase luni poate sa apara primul dintisor, dand startul unei perioade neplacute atat pentru parinti, cat si pentru bebelus. In locul unde apare dintele, gingia este umflata si sensibila, iar acest disconfort poate sa-l trezeasca din somn pe bebelus sau sa-i dea o stare de agitatie pe parcursul zilei.
Cum poti sa calmezi durerea provocata de eruptia dentara
Exista mai multe metode de a calma disconfortul gingiei si este bine sa incerci mai multe variante pentru a vedea ce il ajuta pe copilul tau.
Jucariile pentru dentitie
Jucariile din plastic, cauciuc sau silicon sunt de ajutor in eruptia dentara pentru ca bebelusul le poate roade, calmand astfel durerea gingiei. Sunt de evitat jucariile sub forma de bratara sau colier pentru ca exista riscul de strangulare. Evita, de asemenea, jucariile formate din piese mici, care pot fi inghitite usor.
Compresele reci
Pentru a calma durerea si pentru a reduce inflamatia provocata de o eruptie dentara, ii poti aplica bebelusului tau o compresa rece pe gingii. E suficient sa pui la frigider o bucata de panza curata, usor umezita, pe care sa o innozi, astfel incat bebelusul sa roada acel nod rece.
Masajul gingiilor
Masajul delicat al gingiei va calma durerea, insa nu uita ca e important sa te speli bine pe maini inainte.
Atentie la medicamente!
Nu ii da niciodata bebelusului medicamente care nu i-au fost recomandate de pediatru, indiferent ca sunt naturale sau recomandate de persoane apropiate.
Exista pe piata geluri sau creme cu actiune locala, menite sa fie aplicate pe gingia dureroasa. Adevarul este ca acestea nu au cum sa functioneze. Cand le apar dintii, bebelusii saliveaza atat de mult, incat orice susbstanta va disparea de pe gingie in cateva minute. In niciun caz nu folosi produse cu benzocaina sau alte anestezice locale. Acestea vor fi inghitite si pot sa amorteasca gatul bebelusului pana la punctul in care el nu va mai putea respira.
Daca bebelusul are dureri din cauza eruptiei dentare, adreseaza-te medicului pediatru, care iti poate recomanda un calmant cu administrare orala, de exemplu paracetamol.
Febra, varsaturile si diareea in timpul eruptiei dentare
Daca bebelusul face febra, diaree sau varsa in timpul eruptiei dentare, multi parinti pun aceste simptome pe seama dintisorului, ceea ce este gresit.
O usoara crestere a temperaturii este normala. Insa daca bebelusul face febra peste 38 de grade Celsius, cu siguranta nu este din cauza eruptiei dentare. La fel, varsaturile si diareea nu pot fi provocate de aparitia dintilor. Daca apar aceste simptome, este important sa te adresezi medicului deoarece poate fi vorba de o boala ce necesita tratament adecvat.