Multi parinti se intreaba de ce nu pot sa-i dea copilului lapte de vaca in loc de lapte praf. Raspunsul este simplu: sugarii nu pot digera laptele de vaca asa cum digera laptele praf creat special pentru ei.
De ce este periculos laptele de vaca
Laptele de vaca nu este doar greu de digerat, ci chiar periculos pentru un bebelus. El contine cantitati mari de proteine si minerale, care pot sa solicite prea mult rinichii insuficient dezvoltati ai copilului. Cand micutul are si alte probleme de sanatate, chiar si unele banale, acest stres asupra rinichilor poate sa duca la complicatii grave.
In plus, laptele de vaca nu contine in cantitati suficient fier, vitamina C, grasimi si alti nutrienti foarte importanti pentru puiul de om. Este de inteles, avand in vedere ca natura a creat acest lapte pentru a hrani un alt pui, unul cu dimensiuni si nevoi diferite.
Laptele de vaca poate sa irite atat de tare stomacul si intestinul unui bebelus incat va pierde sange la fiecare scaun, ceea ce duce la anemie.
Din toate aceste motive, laptele de vaca este interzis la bebelusii sub un an.
Cand poti sa ii dai copilului lapte de vaca
Dupa varsta de un an, copilul poate sa bea lapte de vaca integral sau semi-degresat (2% grasime), cu conditia sa aiba o dieta echilibrata formata dintr-o varietate de alimente solide – cereale, legume, fructe, carne. 900 de grame de lapte pe zi sunt suficiente. Copilul care bea prea mult lapte isi poate pierde pofta de mancare si va refuza celelalte alimente de care are nevoie.
Pentru ca, la varsta aceasta, au nevoie de multe grasimi, bebelusii peste un an ar trebui sa bea lapte de vaca integral. Insa pediatrul iti poate recomanda laptele semi-degresat, cu 2% grasimi, daca exista riscul de ingrasare sau obezitate – de exemplu atunci cand multe persoane din familie sunt obeze, iar bebelusul ar putea sa mosteneasca aceasta predispozitie.
Copiii sub doi ani nu au voie sa bea lapte degresat total deoarece acesta contine proteine si minerale in concentratie prea mare.