Cea mai mare grija a unei mamici care alapteaza este cantitatea de lapte pe care o produc sanii ei. Pentru ca aceasta nu este masurabila precum laptele praf care se pune intr-un recipient gradat, multe mamici se intreaba daca bebelusul mananca suficient la san.
Ca regula generala, daca bebelusul ia in greutate normal, inseamna ca laptele tau ii este suficient. Daca nu, e bine sa te adresezi pediatrului, care iti poate recomanda un supliment de lapte praf.
Cum functioneaza productia de lapte
Laptele este produs in glandele mamare si cantitatea lui nu depinde de ceea ce mananci sau de numarul de calorii consumate. Productia de lapte are prioritate in corpul tau, deci chiar daca mananci putin bebelusul va fi bine hranit.
In schimb, productia de lapte depinde de cerere – cu cat bebelusul suge mai mult dintr-un san, cu atat se va produce mai mult lapte in acel san. Atunci cand sanul este plin, glanda mamara incetineste productia de lapte. Daca sanul este golit, ea incepe sa lucreze din nou la capacitate maxima.
Asadar, cu cat alaptezi mai mult, cu atat vei produce mai mult lapte. Insa acest sistem functioneaza daca sanii sunt goliti eficient, ceea ce inseamna ca sugarul trebuie sa fie atasat corect la san, sa aiba o pozitie corecta si sa suga suficient de des. Pana cand inveti sa alaptezi corect, iar bebelusul isi formeaza un program de masa regulat, poti folosi o pompa de san ca sa te asiguri ca sanii sunt goliti in mod corect.
Ce sa faci ca sa ai mai mult lapte
Pentru a te asigura ca sanii sunt goliti in mod eficient, tine cont de aceste recomandari:
- Invata sa atasezi bebelusul corect, asa incat sa aiba in gurita nu doar mamelonul, ci intreaga areola. Daca nu auzi bebelusul cum inghite, daca ai dureri la nivelul mamelonului sau alt tip de disconfort, acestea sunt semne ca bebelusul nu suge corect, deci sanul nu va fi golit eficient.
- Alapteaza des. Nu este necesar si nu este indicat sa astepti un numar de ore intre doua reprize de alaptat ca sa se umple sanii. Bebelusul ar trebui hranit cam la doua ore in cursul zilei si la cel mult patru ore noaptea, chiar daca este nevoie sa-l trezesti din somn pentru masa. Dar daca i se face foame mai des, este recomandat sa-l pui la san.
- Hraneste-l din ambii sani la fiecare masa, pentru a evita angorjarea si a stimula productia de lapte. Lasa bebelusul sa suga dintr-un san, iar cand vezi ca nu mai trage cu putere, muta-l la celalalt san.
- Foloseste pompa de san. Daca bebelusul nu a invatat inca sa suga corect sau daca nu si-a format un program de masa, pompa va fi utila pentru a goli sanii. Pe masura ce copilul creste si capatati experienta amandoi, probabil ca nu vei mai avea nevoie de ea.
- Foloseste cu grija suzeta. Suzeta pacaleste senzatia de foame a copilului si el va manca mai rar. Poate ca vei avea un bebelus mai linistit, dar e posibil sa nu ia in greutate asa cum este recomandat. In plus, nu uita ca suzeta ar trebui oferita pentru prima data dupa ce bebelusul a invatat de suga corect la san. Suptul din suzeta si suptul din san sunt foarte diferite, iar un copil care a primit suzeta din primele zile s-ar putea sa refuze sanul sau sa invete mai greu cum sa manance din el.