1. Home
  2. Ce poti face de la cateva luni pentru a avea un copil inteligent
Ce poti face de la cateva luni pentru a avea un copil inteligent

Ce poti face de la cateva luni pentru a avea un copil inteligent

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 512 Views
  • 0 Comments

Toti parintii considera ca inteligenta este esentiala pentru a reusi in viata, asa ca sunt in stare de orice sacrificiu financiar pentru a dezvolta abilitatile intelectuale ale celor mici. Trebuie sa stii, insa, ca jucariile scumpe nu sunt necesare. Din contra, lucrurile pe care trebuie sa le faci ca sa dezvolti inteligenta copilului tau nu te costa nimic. 

Exista pe piata o multime de carticele sau jocuri care le stimuleaza gandirea celor mici, de la cele mai fragede varste. Insa o buna parte din acestea nu au in spate studii stiintifice, ci mai degraba strategii de marketing. Nu uita ca unii din cei mai inteligenti si talentati oameni ai lumii nu au avut CD-uri sau jucarii cu butoane si luminite atunci cand erau bebelusi. 

Daca vrei un copil inteligent, cel mai mult conteaza felul cum interactionezi cu el in urmatoarele luni. Si, evident, genetica joaca un rol important. Asa ca nu este cazul sa pui presiune pe tine insati si pe cei din jur, incercand sa gasesti trucuri minune pentru dezvoltarea inteligentei. Si nici nu este cazul sa te invinovatesti daca bebelusul tau nu da semne ca ar fi supradotat. 

Pentru a dezvolta inteligenta bebelusilor, specialistii recomanda activitati simple, placute atat pentru parinti, cat si pentru copii:

  1. Vorbeste des cu bebelusul tau. Da, atat este de simplu. Poate ca ti se pare ciudat sa vorbesti cu un bebelus care nici nu intelege ce spui, nici nu poate raspunde. Poti sa-i explici ce faci atunci cand ii schimbi scutecul, poti sa-i numesti obiectele pe care le folosesti cand ii faci baita sau sa-i povestesti ce planuri ai pentru ziua care incepe. Orice i-ai spune, copilul te va asculta si va invata despre limbaj.  
  2. Scoate-l la plimbare. Cu cat vede mai multe lucruri, cu atat va fi mai curios, mai dornic sa invete. Plimbarea in aer liber este nu doar sanatoasa, ci si un motiv de a incepe noi si noi conversatii. Poti sa folosesti un marsupiu astfel incat bebelusul sa fie tot timpul foarte aproape de tine si sa-i poti vorbi, descriind ce vedeti in cursul plimbarii. 
  3. Canta-i zilnic, chiar daca nu ai voce. Cantecele simple reprezinta o modalitate distractiva de a invata si mai multe despre vorbire si limbaj. 
  4. Invata-l sa te imite. Poti incepe prin a scoate limba si s-ar putea sa observi ca bebelusul te imita. Incearca diverse expresii faciale si sunete simple.
  5. Fa-i un masaj relaxant. Masajul si atingerea mamei sunt relaxante pentru bebelus, dar reprezinta si o modalitate de a intari legatura dintre voi. In plus, simtul tactil este important in dezvoltarea copilului si in procesul de invatare. 
  6. Citeste-i in fiecare zi. Beneficiile sunt nenumarate caci experienta cititului implica multi stimuli – copilul sta in bratele mamei, ii aude vocea cu diversele ei tonalitati, priveste imaginile din carte, vede cum se duc paginile. La cateva luni de viata, copilul nu va intelege ce spui si nici ce este in imagini, asa ca te poti concentra mai mult pe ceea ce ii transmite vocea ta. Daca adaugi cateva mangaieri, experienta va fi mai mult decat placuta pentru el.  
  • Share: