Stii deja cat de importanta este dieta echilibrata pentru o sarcina fara probleme si pentru buna dezvoltare a copilului. O femeie care isi doreste sa ramana insarcinata ar trebui sa aiba deja o dieta sanatoasa la momentul conceptiei, dar exista si cazuri in care sarcina nu a fost planificata, drept urmare atentia acordata dietei nu a fost nici ea prea mare.
Nu-i nimic! Obiceiurile alimentare pot fi schimbate oricand, inclusiv in sarcina, drept urmare nu e niciodata prea tarziu pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Cat trebuie sa mananci in sarcina
Sigur ai auzit si tu ca trebuie sa “mananci pentru doi”. Ei bine, acesta e mai degraba un mit, pentru ca nicio gravida nu poate si nu trebuie sa manance cat doua persoane. Ceea ce trebuie sa faca, in schimb, orice femeie insarcinata e sa se asigure ca mananca multe fructe si legume proaspete, cereale integrale si proteine de buna calitate. Pe scurt, ca are o dieta variata, echilibrata, cat mai sanatoasa.
Corpul femeii insarcinate este intr-o continua schimbare din momentul conceptiei si pana la nastere. Pentru ca organismul sa sustina aceste schimbari, el are nevoie de numai 300 de calorii in plus pe zi, in special in ultimele doua trimestre de sarcina.
Totusi, in functie de starea ta de sanatate, de problemele anterioare sarcinii, de modul in care sarcina decurge, dar si de alti factori, medicul trebuie sa fie cel care iti stabileste aportul caloric. Drept urmare e foarte important sa vorbesti cu medicul tau si despre alimentatie.
Unele dintre cele mai importante simptome ale sarcinii – greata, balonarea, constipatia si arsurile la stomac – pot fi agravate sau pot fi calmate de o alimentatie echilibrata, bogata in substante nutritive.
Cum trebuie sa mananci in sarcina
Daca vei vorbi cu medicul care iti urmareste sarcina, vei afla ca mesele mici si dese sunt cele mai indicate atunci cand esti insarcinata. In plus, conteaza foarte mult sa-ti adaptezi dieta in functie de cerintele corpului tau, care este intr-o continua schimbare.
De exemplu, anumite alimente sanatoase, care iti placeau inainte de sarcina, s-ar putea sa-ti provoace greata acum. Nu trebuie sa te fortezi sa le mananci doar pentru ca sunt sanatoase. E indicat sa-ti asculti corpul. Insa cu masura! Probabil ca vei avea pofta de fast food sau de prajituri. Asta nu inseamna ca este bine sa le mananci zilnic, doar pentru ca organismul ti le cere. Poti sa consumi ocazional cartofi prajiti, pizza sau ciocolata, dar aceste abateri nu au voie sa devina obisnuinta.