Mai e foarte putin pana cand iti vei tine bebelusul in brate, insa ti-a mai ramas ceva foarte important de facut: un set de analize cu ajutorul carora medicul isi va da seama daca nasterea poate sa aiba loc in siguranta, atat pentru tine, cat si pentru fat.
Aceste investigatii se pot face oricand in ultimul trimestru de sarcina, dar cele mai multe gravide le efectueaza in saptamana 35.
Care sunt analizele recomandate inainte de nastere
- Hemoleucograma completa;
- Serologia pentru sifilis (VDRL);
- Dozarea anticorpilor anti Rh (se recomanda doar in cazul unei incompatibilitati intre Rh-ul tau si Rh-ul fatului);
- Glicemie;
- Sumar de urina;
- Examen de secretie vaginala si culturi din colul uterin pentru streptococ de grup B. In cazul in care se constata prezenta streptococului, se administreaza tratament de specialitate, urmand ca, ulterior, sa se repete investigatia;
- Ecografie, care se poate repeta de mai multe ori in vederea depistarii unor eventuale semne de suferinta fetala.
Inainte de a pleca la maternitate, nu uita sa-ti pui in bagaj rezultatele tuturor analizelor si investigatiilor pe care le-ai facut de-a lungul sarcinii.
Cum decurg controalele medicale din ultimele saptamani
Incepand cu saptamana 32, va trebui sa mergi la control o data la doua saptamani, iar din saptamana 36 este posibil ca medicul sa te cheme la consultatie saptamanal pentru a observa starea colului uterin. De fiecare data, ti se vor verifica si tensiunea arteriala, pulsul si greutatea. Fatului i se va masura ritmul cardiac.
In cazul in care deja au aparut contractiile uterine, medicul va monitoriza frecventa acestora.
Apoi ginecologul tau iti va palpa abdomenul pentru a verifica pozitia fatului, cantitatea de lichid amniotic si tonusul uterin.
In fine, acesta va masura si inaltimea fundului uterin – distanta dintre fundul uterin si simfiza pubiana – cu scopul de a aprecia varsta sarcinii.