Vopsirea parului si, in general, orice tratament aplicat parului in sarcina este un subiect intens dezbatut. Se ridica intrebarea daca substantele chimice continute de vopsea, de masti sau de produsele de hairstyling sunt sigure sau pot dauna bebelusului.
Sa lamurim cum stau lucrurile in acest sens. Majoritatea studiilor sustin faptul ca vopseaua de par nu contine substante cu un nivel de toxicitate foarte ridicat si, prin urmare, poate fi folosita in siguranta in timpul sarcinii.
In plus, pielea absoarbe o cantitate foarte mica din acest produs. Este, asadar, foarte putin probabil ca substantele chimice din vopsea sa ajunga la fat.
Alternative la vopsitul clasic
Daca, totusi, continui sa te temi de consecintele pe care vopseaua de par le-ar putea avea asupra fatului, ai la indemana doua alternative:
- Vopseste-ti parul in suvite sau doar nuanteaza-l. In acest fel, riscul, si asa foarte mic, se diminueaza, intrucat substantele toxice din produs ajung sa ia si mai putin contact cu pielea scalpului;
- Apeleaza la colorantii vegetali sau la henna.
Ce masuri de precautie sa iei atunci cand iti vopsesti parul
Daca alegi sa iti vopsesti parul singura acasa, tine cont de urmatoarele recomandari:
- Asteapta pana in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Pana atunci, dezvoltarea fatului va fi in mare parte finalizata;
- Alege, de preferat, un produs care sa nu contina amoniac;
- Vopseste-te intr-o incapere foarte bine aerisita. Poti sa ai ameteli sau greturi daca inhalezi vaporii degajati de substantele chimice continute in vopsea;
- Inainte de a aplica vopseaua, fa-ti un test pe o zona restransa pentru a te asigura ca nu ai vreo reactie alergica;
- Poarta manusi cat timp iti aplici produsul;
- Nu lasa vopseaua sa actioneze pe par mai mult timp decat este indicat in instructiuni;
- Clateste foarte bine scalpul dupa ce ai aplicat vopseaua;
- Rareste cat de mult posibil sedintele de vopsit.
Important de stiut! Modificarile hormonale din sarcina pot afecta textura parului. Tot din acest motiv, parul tau poate reactiona diferit la colorare sau la permanent. Altfel spus, vopseaua sau permanentul pot sa nu prinda la fel ca inainte, iar rezultatul sa fie diferit fata de ce te-ai fi asteptat.