Cel mai adesea sangerarile vaginale apar la gravidele aflate in primul trimestru si, in general, nu sunt periculoase. Daca te confrunti cu sangerari vaginale in al doilea trimestru sau chiar in al treilea, trebuie sa stii ca acestea pot fi un semnal de alarma, deci e bine sa consulti medicul cat mai repede.
Ce trebuie sa stii despre sangerarile vaginale in trimestrul doi
Sangerarile din trimestrul al doilea pot avea mai multe cauze, unele din ele fiind periculoase atat pentru mama, cat si pentru fat. Tocmai de aceea, e important sa te adresezi medicului cat mai repede.
Pana ajungi la control, insa, urmareste cu atentie cantitatea de sange pe care o pierzi, numarand absorbantele pe care le schimbi intr-un anumit interval orar, nu folosi tampoane interne si evita contactul sexual.
Daca ai sangerari insotite de dureri, crampe, contractii, febra sau frisoane, cheama o ambulanta sau mergi la un spital de urgenta.
Care sunt cauzele sangerarilor vaginale in trimestrul doi
- Avort spontan;
- Desprindere de placenta, situatie in care placenta se desprinde de peretele uterin inainte de nastere;
- Travaliu prematur. In acest caz, sangerarea e insotita de durere sau presiune in zona pelvina sau lombara, contractii uterine sau crampe la stomac;
- Placenta praevia, situatie in care placenta acopera orificiul colului uterin;
- Insuficienta sau incompetenta cervicala, o afectiune care presupune scurtarea si/sau dilatarea prematura a colului uterin;
Acestea sunt doar cateva dintre complicatiile care pot aparea in sarcina, in trimestrul doi, si care se pot manifesta prin sangerari vaginale.
Daca te confrunti cu o sangerare care nu se opreste timp de cateva ore, indiferent cat de slaba cantitativ, nu amana controlul. Sangerarile vaginale pot pune in pericol atat viata copilului tau, cat si viata ta.