1. Home
  2. Grupa sanguina si Rh-ul in sarcina. De ce e important sa le cunosti
Grupa sanguina si Rh-ul in sarcina. De ce e important sa le cunosti

Grupa sanguina si Rh-ul in sarcina. De ce e important sa le cunosti

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 492 Views
  • 0 Comments

Printre primele analize recomandate femeilor insarcinate se numara grupa sanguina si Rh-ul, detalii pe care medicul trebuie sa le stie din timp deoarece Rh-ul negativ al mamei poate pune unele probleme. Iata despre ce este vorba.

Este stiut faptul ca sangele nostru este de patru tipuri: 0, A, B, AB, tipuri determinate de antigenele prezente in celulele sanguine. Antigenele sunt proteine aflate pe suprafata celulelor sanguine si pot declansa reactii imune din partea organismului.

Factorul Rh este tot un tip de proteina care poate sau nu sa fie prezenta pe suprafata celulelor rosii. Cei mai multi oameni au aceasta proteina, adica au Rh pozitiv. Insa factorul Rh lipseste la aproximativ 15% din populatie – acesti oameni au Rh negativ.

De unde stii daca ai Rh-ul pozitiv sau negativ

Din momentul confirmarii sarcinii, medicul va va recomanda, tie si partenerului tau, analize de sange care sa determine atat grupele de sange, cat si Rh-urile.

Complicatiile pot aparea atunci cand mama are Rh negativ, iar tatal are Rh pozitiv, pe care il poate transmite fatului. In acest caz, problemele apar din cauza incompatibilitatii dintre sangele bebelusului si cel al mamei.

Ce se intampla daca tu ai Rh negativ, iar fatul are Rh pozitiv

In aceasta situatie, mama cu Rh negativ poate dezvolta anticorpi la Rh-ul fatului. Daca o cantitate mica din sangele fatului se amesteca cu sangele mamei – situatie des intalnita, de altfel – organismul mamei va reactiona ca si cum ar fi alergic la fat si va produce anticorpi care pot traversa placenta si pot ataca celulele rosii ale fatului.

Consecintele sunt anemie, insuficienta cardiaca congestiva, chiar moarte fetala. Cea mai severa complicatie o reprezinta anemia hemolitica, ce poate determina leziuni ale creierului sau chiar deces al fatului sau nou-nascutului.

Cum poti preveni complicatiile

Este important sa faci, la inceputul sarcinii, testul de sange care stabileste Rh-ul tau, apoi screeningul pentru anticorpii anti-Rh, care arata daca ai dezvoltat anticorpi impotriva sangelui cu Rh pozitiv al fatului, si, in final, vaccinul cu imunoglobulina Rh (Rhlg), care previne sensibilizarea mamei cu Rh negativ.

Cand se face vaccinul Rhlg

Vaccinul cu imunoglobulina Rh se face in preajma saptamanii 28 de sarcina, inainte ca organismul sa dezvolte anticorpii anti-Rh.

Daca bebelusul se naste cu Rh pozitiv, va trebui sa faci o alta doza de vaccin dupa nastere. La o sarcina viitoare, va trebuie sa repeti vaccinul. De asemenea, acest tratament se face si dupa un avort spontan sau indus, si dupa sarcina extrauterina.

Ce se intampla daca dezvolti anticorpi  

Odata ce ai dezvoltat anticorpi anti-Rh, vaccinul Rhlg nu mai ajuta. In acest caz bebelusul poate fi supus unei transfuzii de sange dupa nastere.

  • Share: