Ecografia continua sa fie si in zilele noastre principala metoda de screening in sarcina, avand numeroase avantaje – pretul este relativ accesibil, nu exista efecte secundare, iar rezultatele se obtin imediat.
In ultimii ani, se vorbeste tot mai mult despre ecografiile 3D si 4D. Acestea nu sunt obligatorii in sarcina, insa multe gravide decid sa le faca si sa le repete de mai multe ori pe parcursul celor noua luni. Ca si ecografia clasica, cea 3D sau 4D, nu produce radiatii, deci nu are efecte secundare.
Ce este ecografia 3D
Ecografia clasica, 2D, ofera o imagine obisnuita, ca o poza.
In schimb, ecografia 3D ne arata o imagine tridimensionala a fatului si poate construi fizionomia lui, astfel ca eventualele malformatii se vad mai usor. De exemplu, imaginea tridimensionala face ca un cheiloschizis (buza de iepure) sa fie mai usor de observat, in timp ce, la ecografia 2D, aceasta malformatie ar putea trece neobservata. Unele gravide spun chiar ca isi pot da seama, cu ajutorul imaginii 3D, daca fatul seamana cu mama sau cu tata.
Cu ce e diferita ecografia 4D
Pe de alta parte, odata cu evolutia tehnologiei, a aparut si ecografia 4D, care ofera imagini in timp real cu miscarile fatului, ca intr-un clip video. Poti vedea pe loc daca fatul isi schimba pozitia sau daca misca orice parte a corpului. Mai mult decat atat, de cele mai multe ori, in cazul ecografiilor 4D, care sunt si mai scumpe, viitorii parinti pleaca acasa si cu un filmulet in care se pot vedea miscarile copilului.
Comparativ cu traditionalele imagini 2D, imaginile 3D si 4D nu sunt neaparat mai bune, dar sunt cu siguranta mai clare si mult mai utile medicilor care vor sa se asigure ca fatul se dezvolta normal, fara probleme.
Drept urmare, atata timp cat poti face un sacrificiu financiar, ecografiile 3D si 4D sunt cu siguranta cele mai indicate, atat datorita gradului de complexitate, cat si datorita calitatii imaginii.