Greturile matinale sunt principalul simptom de sarcina si se manifesta cu precadere in primul trimestru. Cu toate acestea, exista unele gravide care au senzatie de greata pe toata durata sarcinii si altele care nu o au deloc.
Greturile pot fi insotite sau nu de varsaturi si, in ciuda denumirii, pot sa dureze toata ziua si chiar pe parcursul noptii.
Cat de grave sunt greturile matinale
In general, greturile sunt doar neplacute si nu pun in pericol sarcina sau sanatatea mamei. Dar exista si cazuri cand ele duc la varsaturi dese, ceea ce inseamna ca mama nu se poate hrani normal. Este vorba de hyperemesis gravidarum sau sarcina toxica, o afectiune care presupune spitalizare si tratament cu administrare intravenoasa.
Important de stiut! Este recomandat sa consulti medicul daca greturile duc la varsaturi abundente, daca versi sange si daca observi ca urinezi rar sau urina este inchisa la culoare (semne de deshidratare).
Cauzele aparitiei greturilor matinale
In general, greturile sunt un simptom specific sarcinii si, din pacate, nu se stie cu exactitate ce il provoaca. Cel mai probabil, este vorba de schimbarile hormonale din sarcina.
Foarte rar, greturile sunt provocate de boli care nu au legatura cu sarcina, de exemplu boli tiroidiene sau hepatice.
De ce doar unele femei au greturi in sarcina
Nu toate gravidele experimenteaza greturile matinale in sarcina. Unele pot sa nu aiba deloc, altele pot avea forme usoare. Din pacate, nimeni nu iti poate spune, inainte de sarcina, daca vei avea sau nu greturi si cat de grave vor fi.
In schimb, doctorii vorbesc despre factori de risc. Astfel, ai risc mai mare sa suferi de greturi daca:
- Inainte de sarcina ai avut rau de miscare (ti se face rau in masina, in avion, etc);
- Ai suferit sau suferi de migrene;
- Inainte de sarcina, anumite mirosuri sau gusturi ti-au provocat greata, varsaturi;
- Ai suferit de greturi din cauza pilulei contraceptive;
- Ai avut greturi la o alta sarcina;
- Ai o sarcina multipla (gemeni, tripleti).
In schimb, riscul de a suferi greturi este redus la femeile care au luat vitamine prenatale in preconceptie si in primele saptamani de sarcina.
Cine are risc de sarcina toxica
Cat despre forma severa a greturilor matinale, hyperemesis gravidarum, se stie ca apare mai des la femeile insarcinate cu fetite, dar si la cele care au un antecedent personal sau familial de sarcina toxica.
Trebuie sa mai stii ca, in cazul in care ai fost subponderala inainte de a ramane insarcinata, iar in timpul sarcinii greturile te-au impiedicat sa iei suficient in greutate, exista riscul ca bebelusul sa se nasca subponderal.