Vizita la stomatolog in timpul sarcinii este un subiect intens dezbatut. Multe gravide se tem ca manevrele stomatologice pot sa dauneze fatului si chiar exista mitul ca nu ai voie sa mergi la dentist cand esti insarcinata.
Nimic mai fals! Controlul stomatologic este nu doar permis, ci chiar recomandat tuturor gravidelor.
Modificarile hormonale din sarcina pot produce gingivita, adica inflamatia gingiilor, care devin umflate, isi schimba culoarea si pot sangera. Inflamatia favorizeaza retinerea de resturi alimentare intre dinti, astfel ca va creste si riscul de carii. De aceea, vizita la stomatolog este esentiala pentru gravide, mai ales ca, dupa unele studii, gingivita netratata s-ar face vinovata de nastere prematura.
Ce trebuie sa stii despre lucrarile dentare in sarcina
Cele mai frecvente lucrari dentare privesc gingivita, granulomul si cariile. Acestea trebuie neaparat tratate pentru a reduce riscul infectiilor. Ideal ar fi ca aceste lucrari sa aiba loc in trimestrul doi de sarcina. Odata ajunsa in trimestrul trei, este foarte probabil ca pozitia intins pe spate, adoptata pe scaunul stomatologului, sa nu-ti mai fie deloc comoda.
Nu amana urgentele, cum ar fi cariile grave, extractiile sau tratamentele de canal. In schimb, poti amana, pana dupa momentul nasterii, procedurile cosmetice, cum ar fi albirea dintilor.
Medicatia in timpul manevrelor stomatologice
In prezent, exista studii contradictorii cu privire la efectele pe care le au in sarcina medicamentele utilizate in stomatologie. Printre tratamentele folosite cel mai des se numara antibioticele si anestezicele de tipul lidocainei. Dintre antibiotice, penicilina, amoxicilina si clindamicina nu expun fatul la riscuri. Lidocaina traverseaza bariera placentara, dar se considera ca, in cantitati mici, nu dauneaza fatului.
Radiografiile dentare in sarcina
E stiut faptul ca radiografiile nu sunt indicate in sarcina. Totusi, daca medicul stomatolog are nevoie neaparata de o radiografie pentru a te putea trata, o poti face luand masuri suplimentare de precautie – expunerea strict a zonei afectate si folosirea sortului cu plumb.
Trebuie sa stii, totusi, ca doza de radiatii la care vei fi expusa in cursul acestei proceduri nu este suficient de mare pentru a afecta fatul. O radiografie dentara retroalveolara presupune un nivel de radiatii de 40 de ori mai mic decat nivelul periculos.
Cum sa faci vizita la stomatolog mai placuta
Medicii stomatologi le recomanda femeilor gravide sa-si ingrijeasca dantura prin perierea de doua ori pe zi cu o pasta de dinti pe baza de fluor, prin folosirea atei dentare si, desigur, prin consumul de alimente sanatoase.
Daca, in ciuda unei ingrijiri optime, ai probleme cu dintii, prezinta-te urgent la stomatolog. Pentru a-ti face vizita mai usoara, tine cont de urmatoarele recomandari:
- Nu merge la dentist dimineata, cand exista riscul sa ai greturi;
- Asaza-te pe scaun in pozitie semisezanda si pune-ti o perna sub zona lombara;
- Pentru a-ti mentine o buna circulatie la nivelul picioarelor, nu sta cu ele incrucisate.