1. Home
  2. De ce sa tii cont daca lucrezi in timpul sarcinii
De ce sa tii cont daca lucrezi in timpul sarcinii

De ce sa tii cont daca lucrezi in timpul sarcinii

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 678 Views
  • 0 Comments

In timpul sarcinii, o viata profesionala activa ofera siguranta si echilibru psihic, pentru ca sarcina nu trebuie privita niciodata ca o boala. In plus, daca nu exista complicatii si daca ai o stare de sanatate buna, e bine sa mergi la serviciu si pentru a-ti pastra interactiunile sociale si a evita izolarea.

In functie de ocupatia ta si de felul cum decurge sarcina, poti sa-ti pastrezi locul de munca pana aproape de nastere sau poti sa intri mai devreme in concediu prenatal. Oricum ar fi, de cele mai multe ori trebuie sa tii cont de schimbarile care se produc in corpul tau si sa-ti adaptezi activitatile ori programul, in functie de evolutia sarcinii.

Lucrul la birou

Daca ai un job de birou, poti lucra in siguranta pana spre finalul sarcinii. Totusi, trebuie sa tii cont de cateva reguli: cel putin o data pe ora e bine sa te ridici de pe scaun si sa faci o plimbare de 10 minute. Daca nu ai un scaun foarte comod, fa rost de o perna pentru a proteja zona lombara.

In plus, un suport asezat sub birou, sau o bila medicinala, te pot ajuta mult in ceea ce priveste circulatia, pentru ca e bine sa stai cu picioarele ridicate ocazional, mai ales daca ai dureri de articulatii sau retentie de apa.

Lucrul in picioare

Daca job-ul tau presupune sa stai mult timp in picioare, s-ar putea sa-ti fie greu sa faci asta, mai ales din trimestrul al doilea, cand incep sa apara durerile de spate si de picioare.

Mai mult decat atat, daca petreci mult timp in picioare, circulatia este mai dificila si pot aparea probleme chiar si in dezvoltarea copilului.

Asadar, ai putea lua in considerare posibilitatea de a lucra cu jumatate de norma. In plus, pauzele dese sunt si ele recomandate, iar incaltamintea confortabila e obligatorie.

Munca fizica

Daca ai o meserie ce presupune munca fizica – ridicat, carat, impins – vorbeste cu medicul tau si cere-i sfatul. In general, munca fizica nu este recomandata in sarcina, drept urmare s-ar putea sa intri in concediu prenatal mai devreme decat ti-ai fi dorit.

Munca intr-un mediu cu factori de risc

Daca lucrezi intr-un mediu cu factori de risc – chimicale, radiatii, gaze sau agenti biologici – va trebui sa iti iei masuri suplimentare de protectie pe parcursul sarcinii. Anumite substante periculoase pot intra in circulatia ta si depasi bariera placentei, ajungand astfel la fat. Discuta cu medicul tau despre asta si tine cont intotdeauna de masurile de protectie a muncii.

Deplasarile de serviciu

Daca locul tau de munca presupune sa calatoresti des, probabil ca va trebui sa intri in concediu prenatal mai devreme. Chiar daca in primul trimestru de sarcina vei putea calatori, s-ar putea ca efectele sarcinii – ametelile, greata – sa iti ingreuneze deplasarile.

In plus, dupa 36 de saptamani nu mai ai voie sa calatoresti cu avionul, iar daca munca ta presupune deplasari cu masina pe distante lungi, ai grija sa-ti limitezi timpul de condus la maximum trei – patru ore. Pauzele scurte sunt indicate si ele, la fiecare ora, iar daca simti ca job-ul te oboseste prea mult, e bine sa nu exagerezi si sa nu-ti fortezi organismul.

Important de stiut daca lucrezi in timpul sarcinii

Indiferent de mediul in care lucrezi atunci cand esti insarcinata, efortul constant, fie el fizic sau psihic, iti poate afecta sarcina si poate cauza probleme fatului.

Drept urmare, lucreaza doar daca simti ca poti face asta, nu exagera nici cu orele de lucru, nici cu conditiile in care iti desfasori munca si ia pauza ori de cate ori simti ca ai nevoie. Anunta angajatorul ca esti insarcinata, astfel incat acesta sa stie ca este vorba despre o situatie speciala.

  • Share: