1. Home
  2. De ce este important acidul folic in sarcina
De ce este important acidul folic in sarcina

De ce este important acidul folic in sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 779 Views
  • 0 Comments

Acidul folic este o vitamina din complexul B, recomandata tuturor gravidelor cu scopul de a preveni malformatiile sistemului nervos central al fatului.

Cand ar trebui sa iei acid folic

Ideal ar fi sa incepi administrarea acestei vitamine inainte de a ramane gravida. Defectele de tub neural se dezvolta de obicei in primele 28 de zile de sarcina. Adesea, in acest rastimp, multe femei nici macar nu stiu ca sunt insarcinate.

De aceea, unii specialisti recomanda administrarea de acid folic nu doar femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate, ci tuturor femeilor de varsta fertila.

Ce se intampla daca nu iei acid folic

Absenta acidului folic creste riscul defectelor de tub neural, care presupun dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii. Cele mai frecvente defecte de tub neural sunt:

  • Spina bifida – coloana vertebrala nu se inchide complet, iar maduva spinarii si lichidul cerebrospinal raman neprotejate;
  • Anencefalia – absenta boltii craniene si a emisferelor cerebrale;
  • Encefalocelul – tesutul cerebral iese in exterior printr-o deschidere anormala a craniului.

Alimente care contin acid folic

Este foarte greu sa-ti asiguri necesarul de acid folic doar prin alimentatie, asa ca medicul tau iti va recomanda cu siguranta suplimente cu acid folic. Totusi, e bine de stiut ca exista alimente care contin aceasta vitamina. E vorba de: legumele cu frunze verzi, fasole, cereale, orez, paste, citrice.

Care e doza de acid folic recomandata

Cel mai bun  mod de a preveni defectele de tub neural este administrarea de 0,4-0,8 miligrame de acid folic pe zi. Se incepe cu o luna inainte de conceptie si se continua administrarea pe tot parcursul primului trimestru.

Daca gravida are in antecedente copii cu defecte de tub neural, in sarcina actuala medicul ar putea sa recomande o doza mai mare de acid folic, pana la 5 miligrame pe zi. In Romania, medicamentul prescris in acest caz este Acifol, care contine 5 miligrame de acid folic.

Cum poti sti daca fatul are un defect de tub neural

Defectele de tub neural sunt diagnosticate atat pe baza examinarii ecografice, cat si printr-o analiza de sange care se poate face la 16-18 saptamani de sarcina. Aceasta masoara nivelul de alfa-fetoproteina, o substanta secretata de fat si eliberata in lichidul amniotic. O cantitate mare de alfa-fetoproteina in sangele mamei poate indica un defect de tub neural.