Daca esti fumatoare, sarcina este o motivatie excelenta pentru a renunta definitiv la acest viciu. O sa respiri mai bine, o sa ai mai multa energie, o sa-ti reduci riscul de a dezvolta boli grave si, poate cel mai important, o sa iti maresti sansele de a naste un copil perfect sanatos!
Ce efecte are fumatul in sarcina
Cand tu fumezi, se poate spune ca si copilul tau fumeaza pentru ca toate substantele nocive pe care le inhalezi ajung la el prin intermediul sangelui. Si, mai mult decat atat, toate aceste substante impiedica fatul sa primeasca oxigenul si nutrientii de care are nevoie pentru a creste sanatos.
Fumatul in sarcina poate duce la nastere prematura, nasterea unui copil cu greutate mica sau chiar la moarte fetala. Toate aceste lucruri au fost dovedite stiintific, asadar nu mai incape nicio urma de indoiala ca pericolul la care iti expui copilul este imens daca nu te lasi de fumat.
Fumatul poate afecta sanatatea copilului si pe termen lung. Daca fumezi in sarcina si dupa, copilul care se va naste va avea un risc mai mare de boli pulmonare si infectii respiratorii. De asemenea, el va raci mai des, caci substantele din tigari ii afecteaza imunitatea.
Cum sa renunti la fumat in sarcina
Raspunsul e unul singur: trebuie sa te lasi dintr-odata si cat se poate de repede. Daca nu ai renuntat la fumat in perioada preconceptiei, atunci trebuie sa o faci imediat ce ai aflat ca esti insarcinata sau, in orice caz, cat mai aproape de inceputul sarcinii.
Cu cat te lasi mai repede, cu atat e mai bine si pentru tine, si pentru copil. In plus, este important sa te lasi dintr-odata, fara sa apelezi la trucuri precum tigarile medicinale, tigarile electronice, plasturii cu nicotina sau pastilele naturiste. Nu faci decat sa inlocuiesti o dependenta cu alta, iar copilul tau va primi alte substante nocive.
La nevoie, consulta un medic sau un psihoterapeut care te pot ajuta sa renunti mai usor la fumat.
3 trucuri care te-ar putea ajuta sa te lasi de fumat in sarcina
- Gaseste-ti ceva de facut cu mainile. Obiceiul de a tine tigara in mana este unul puternic, de cele mai multe ori, drept urmare va trebui sa iti gasesti un inlocuitor. O bila antistres sau un fidget spinner te-ar putea ajuta. Foarte utila ar putea fi o sticla cu apa pe care sa o tii in mana si din care sa bei putin si des. Cand ai pofta de o tigara poti, de asemenea, sa mananci un mar sau o bomboana;
- Roaga-ti partenerul sau un prieten sa te ajute, sa fie persoana ta de suport. Cand simti ca nu mai poti si ca iti vine sa fumezi, da-i un telefon si vorbiti despre asta. De cele mai multe ori, pofta de tutun trece dupa 5-10 minute;
- Incearca sa eviti, cel putin o perioada, fumatorii si locurile in care se fumeaza. Daca vei reusi sa te lasi, mai ales pentru copilul tau, vei fi foarte mandra de acest rezultat, iar sacrificiile de acum nu vor mai conta cand vei tine in brate un copil sanatos.