Daca nu a facut-o deja, fatul poate, in orice moment, sa ia pozitia potrivita pentru nastere – cu capul in jos sau ceea ce medicii numesc prezentatie craniana. Asta inseamna ca se pregateste, incet, incet, pentru nastere.
Cat de mare e fatul in saptamana 33
In saptamana 33 de sarcina, fatul are aproape doua kilograme si masoara putin peste 40 de centimetri.
S-ar putea spune ca are marimea unui ananas.
Ochii percep lumina, iar oasele sunt tot mai puternice
Din saptamana 33, fatul incepe sa perceapa lumina. Pupilele se pot contracta si dilata, in functie de intensitatea luminii care ajunge la nivelul ochilor.
Oasele s-au mai intarit, insa oasele craniului nu s-au lipit complet. Astfel, in timpul nasterii, ele se pot suprapune putin, asa incat capul sa poata trece mai usor prin vaginul mamei. Un nou nascut are la nivelul capului sase fontanele, adica sase zone moi, unde oasele craniului nu sunt lipite. Dar cea mai mare este fontanela anterioara, cea din crestetul capului. Aceasta se poate inchide intre trei si 24 de luni dupa nastere.
Pielea incepe sa semene cu cea a unui nou-nascut
Sistemul nervos al fatului ar trebui sa fie deja complet dezvoltat, la fel ca si plamanii sau rinichii sai.
Pielea este acum mai putin rosiatica, si-a mai pierdut din riduri si incepe sa arate din ce in ce mai mult ca pielea unui nou-nascut, adica are o tenta rozalie. Acest fapt se datoreaza depozitelor de grasime care au inceput sa se formeze sub ea.
La baieti, testiculele continua sa coboare din abdomen spre scrot. Exista si baietei care se nasc cu un testicul necoborat sau chiar cu ambele. Daca se va intampla si in cazul vostru, nu trebuie sa-ti faci griji. E foarte posibil ca testiculul sa coboare de la sine, in primele luni dupa nastere. Daca, totusi, nu se intampla, se recomanda o operatie care se face inaintea varstei de 18 luni.